Kusur Bulmak İçin Bakma Birine Bulmak İçin Bakarsan Bulursun Kompozisyon

Bu bölümü tamamladığınızda kusur bulmak için bakma birine bulmak için bakarsan bulursun sözü ile ilgili kompozisyon yazacak kadar fikir edineceksiniz.

İnsanın iyi kalpliliği olduğu gibi bir de kötü yanı vardır. Bu kötü taraftan bakanlar başkasının kusurlarına dikkatini verirler. Yani tamamen dikkatini kusur bulmaya yoğunlaştırırlar. Böyle bir niyeti olan kişi zaten istemediği kadar çok sayıda kusur bulacaktır. Fakat bu tutum insanlığa yakışmaz. Önemli olan kusur bulmak için değil, iyi şeyler görebilmek için bakmaktır.

İnsanın başkasının kusurunu, eksiğini, yanlışını arayıp açığa çıkarmak için çaba göstermesi rezalet ötesi bir şeydir. Bizim için en önemlisi kalbimizin temiz olmasıdır. Kalbinde kötülük bulunmayan biri de zaten kimseye kusur arama niyetiyle bakmaz. İnsanın kusur örtmesi kadar yüce bir davranış yoktur. Bizler yanımızdakilerin kusurunu bulsak bile bunu belli etmemeliyiz. Kimseye anlatıp da o kişiyi zor duruma düşürmek büyük bir ayıptır.

İnsanlarla ilişkilerimizde iyi niyetli olmalıyız. Kimsenin kusurunu aramak bize bir fayda sağlamaz. Aksine böyle bir tavır çok çirkin ve iticidir. Biz sanki dört dörtlük müyüz de başkasında kusur arayalım değil mi? Aslında her şey insanın içinde bitiyor. Hani bizim niyetimiz neyse ona uygun şeyler görürüz. İyi ve güzel şeyleri görme niyetinde olan biri etrafındaki kişilerin olumlu yönlerini görürken, kötü niyeti olanlar ise hep olumsuz ve eksik taraflara yönelecektir. Kötü niyet kimseye bir şey kazandırmaz. Aksine insanın saygınlığını yok eder.

Sonuç olarak insanlara nasıl baktığınız önemlidir. İyi niyet penceresinden bakarsanız her şey gözünüze güzel görünür fakat kusur bulmak için baktığınızda zaten amacınız böyle olumsuz bir tablo yakalamak veya açık bulmak olduğu için onu da bulursunuz. Dolayısıyla iyi bir insan olmalıyız. Kimsenin açığını aramaktansa kusuru örtmeyi marifet edinmeliyiz. İşte o zaman kusursuz bir insan olmayı başarabiliriz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski