Dikkatinizi en çok çeken yağış türü hangisidir? Nedenleriyle açıklayınız.

6. Sınıf sorusu: Dikkatinizi en çok çeken yağış türü hangisidir? Nedenleriyle açıklayınız.

Yağış türleri arasında benim dikkatimi en çok çeken yağış doludur. Yani hava açık ve sıcak oluyor. Bir anda kapanıyor. Kapkara bulutlar gelerek nohut büyüklüğünde dolu yağıyor. Dolu yağışı çok ani oluşuyor ve yağdığı yerlere hasar verebiliyor. Böyle bir yağış benim dikkatimi çekmektedir. Hatta doluya karşı ilgim olduğunu da belirteyim.

Bahar ayları gelince havalar yavaştan ısındığı günlerde genelde dolu yağar. Hava öğlenden önce açık ve güneşli olur. Öğleden sonra ise aniden her yeri dikey yönde kara bulutlar kapatır. Bir anda çatır çatır dolu yağar. Bu yağış aslında bakılırsa dikkat çekicidir. Ekili alanlar varsa doludan zarar görür. Bunun dışında arabaların üstüne bile ceviz tanesi büyüklüğünde dolu yağdığında zarar vermektedir. İnsanlar meteorolojik uyarıları dikkate alınca araçların üzerini battaniye, halı, kilim gibi malzemelerle kapatır ki aracımız zarar görmesin diye düşünür.

Kısacası diğer yağış türleri doluya göre daha sakin yağar. Oysa dolu yağışı ani gelişir ve şiddetli bir yağış biçimidir. Onun bu özellikleri benim için ilginç ve dikkat çekici olmasını sağlıyor. Dolunun böyle şiddetli bir yağış olmasının nedeni de ısınan havanın aniden soğuk havayla karşılanmasından kaynaklanıyormuş.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski