İyiliğe İyilik Her Kişinin Kârı Kötülüğe İyilik Er Kişinin Kârı ile İlgili Kompozisyon

Bu yazımızda iyiliğe iyilik her kişinin kârı kötülüğe iyilik er kişinin kârı ile ilgili kompozisyon hakkında kısaca bahsedeceğiz.

Size iyilik yapan birine aynı şeyi yapmak istersiniz. Oma iyilik yaparak mutlu olmasını arz edersiniz. Zor olan ise kötülük yapana iyilik etme meselesidir. Önemli olan da zoru başarmaktır. Kötülüğe iyilikle karşılık vermek kadar erdemli bir davranış yoktur herhalde.

Bir kötülüğe uğrayan insan acı ve üzüntü hisseder. Çoğu kişi de bunun karşılığında intikam alma yolunu seçer. Fakat bazıları da kötülüğe iyilikle cevap verir. Onlar gerçekten insanlık sahibidir denilebilir. Çünkü iyiliğe herkes iyilik yaparak cevap verir. Bu artık sıradan bir şey haline gelmiştir. Farklı olan daha özeldir. Mesela başkası tarafından size bir kötülük yapılsa, bunu sineye çekip intikam almadan ona iyilik etmek çok zor olsa da böyle bir şey yapabiliyorsanız er kişi olmuşsunuz demektir. Er kişi tabiri de hakikatli insan, insanlığı önemseyen kişi demektir. Okulda biri sizinle uğraşıyor olabilir: Canınızı yakmak için sizi hocaya şikayet ediyor olabilir. Bunun üzerine hoca sizi azarlayınca çok üzülürsünüz. O kişiden bunun acısını çıkarmak için bir açığını bulmaya çalışırsınız. O bana çektirdi, kendi de çeksin diye düşünebilirsiniz.

Evet, bu örnekte istenmeyen bir şey yani kötülük var. Ama bize yapılan kötülüklere illa kötülükle karşılık vereceğiz diye düşünmemek gerekiyor. Biz ona hiç beklemediği halde iyi davranırsak, iyilikle karşılık verirsek o kişi bu davranışımız karşısında çok etkilenir. Hem çok şaşırır hem de yaptığı hatadan dolayı utanır. Bir daha da kötülük yapmaz. Çünkü kötülüğe iyilikle cevap vermek insanın buradan çok önemli dersler çıkarmasını sağlar. Belki de yanlış yoldan dönüp kendine çeki düzen vermesine katkı sağlarız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski