Dinlediğiniz sokak metninden hareketle bilgilendirici bir metin oluşturunuz.

5. Sınıf sorusu: Dinlediğiniz “Sokak” metninden hareketle bilgilendirici bir metin oluşturunuz.

Sokaklar ortak kullanım alanıdır. Orada da bazı konulara dikkat etmek gerekir. Mesela insanlar sokakta her gün yürüyor. Kimseye çarpmadan önümüze bakarak yürümeliyiz. Bir çocuk veya yaşlıya araba çarpma ihtimali varsa onlara böyle bir tehlike olduğunu haber vermeliyiz. Pazardan aldıklarını taşıyamayan birine de yardım etmeliyiz. Bir yaşlı bastonu düşürdüyse hemen onu yerden alıp sahibine uzatmalıyız.

Bizden adres tarifi isteyen doğru yeri belirtmeliyiz. Bağırarak, konuşmaktan kaçınmalıyız. Sokağı sadece kendimizinmiş gibi görmemeliyiz. Biz sokakta araba kullanıyorsak yayalara yol vermeliyiz. Sokaktan gelip geçen insanlara da bir saygımız nihayetinde olmalıdır. Yani sokakta birileri varken ağza alınmayacak sözler söylemekten kaçınmalıyız. Sokağın da genel bir terbiyesi var. Bu yüzden başımıza buyruk bir biçim de sokakta da diğer yerlerde olduğu gibi davranamayız Sokak toplumun aynasıdır. Orada küçük çocuklar oyun oynar. İşe gidip gelenler olur kadınlar evlerinin önüne çıkar, bir araya gelir. Yani sokaklar her gün hareketlidir. Bir tek biz yaşamıyoruz orada.

Sokakları herkesin evi gibi görmeli ve davranışlarımıza son derece dikkat etmeliyiz. Bazıları sanki sokakta hiç kimse yokmuş gibi kaba konuşuyor. Küfürlü sözler sarf ediyor. Ya da yoldan geçen insanlara karşı saygısızlık davranabiliyor. Bu tür şeyler sokağa uygun davranışlar değildir. Kısacası evde veya bir başka yerde davranırken ölçülü olmamız gerekiyorsa aynı titizliği sokakta da göstermeliyiz. Sonuç olarak sokağı istediğimiz gibi at oynatacağımız bir yer bellememeliyiz.

7 Yorumlar

Daha yeni Daha eski