Laf ebesi deyiminin anlamını öğrenerek kompozisyon yazınız. Laf ebesi deyimin anlamı kısaca söyleyecek lafı çok olan, her şeye dil uzatan, çok konuşmayı seven ve herkese söz yetiştiren şeklindedir.
Kimi insanların her konuda söyleyecek bir çift lafı vardır. Bu tür kimseler konuşma ustasıdır desek yeridir. Dilleri her yana döner. Her meselede kesinlikle söyleyecekleri bir şeyler vardır. Çok katılmasam da bazen böyle olmak icap eder. Karşınızdakileri susturmak ve kendinizi ezdirmemek için dili iyi kullanan, ağzı iyi laf yapan insan olmak lazımdır. Burada karşıdakinin niyeti de dikkate alınmalıdır. İyi niyetli birine kötü sözler söylemek tabii ki doğru olmaz.
Laf ebesi demek sözün ustası anlamına gelir. Hani bazıları iki çift lafı bir araya getiremez ya, laf ebesi olanlar ise pat diye cevabı verir. Evirir çevirir, bir kılıf uydurur, sözünü konuşturur. Dolayısıyla laf ebesi olmak konuşma anlamında hazırcevap olmak gibidir. Ağzı laf yapmak deyimi ile aynı anlama gelen laf ebesi de söyleyecek sözü çok olan, herkese lafını veren, altta kalmayan demektir. Hayatta az konuşan, kendini ifade edemeyen insanlar olduğu gibi bülbül gibi öten laf ebeleri de vardır. Bu, biraz da insanın yapısıyla ilgilidir. Yeri geldiğinde susmalıyız ama konuşmak gereken zamanda da ağzımız laf yapabilmelidir.
Kısacası dilini iyi kullanan, herkese cevap yetiştiren kimseler için laf ebesi deyimi kullanılmaktadır. Bu insanlarla söz yarıştırmak mümkün değildir. Siz ona ne söylerseniz hemen karşılık verir. Hatta okkalı cümleler kullanarak sizi yıldırabilir. Çok konuşmaları, hazırcevap olmaları, laf ebelerinin en belirgin yönüdür. Etrafınızda böyle kimseler varsa onlara laf dalaşına girmekten kaçınmak gerekir.