Silsek bile izi kalır cümlesinde ne anlıyorsunuz?

Bu sayfadaki metni incelediğiniz sırada silsek bile izi kalır cümlesinde ne anlıyorsunuz, açıklayınız konusu için fikir alabilirsiniz.

Kırıcı davranışların karşı tarafta silinmeyecek kadar belirgin yara açtığını bilmeliyiz. Birini derinden yaralayacak söz ve davranışlarımız olduğunda sonradan onun gönlünü almak isteriz. Kötü olan her eylemin de tamamen silinemeyen etkileri maalesef kalıyor. Bu izler açtığımız yaranın büyüklüğüne göre farklı şekillerde olabilir ama hepten silinmez. Ortada onlara ait bir çizik, kara bir leke gibi izler kalır.

Mesela vücudumuzun bir yeri sıcak bir şeyden dolayı yanabilir. Oluşan yanık tedavi ediliyor. Geçen her gün iyileşiyor. Sonradan bir bakıyoruz ki yanık gitmiş ama izi kalmış. Aradan yıllar geçse de o yanığa ait izleri vücudumuzda taşırız. Bazen kontrolü kaybedip bizi seven insanlara çok fevri davranabiliyoruz. Sonra ortalık durulup yatışıyor. Karşımızdaki kişiye verdiğimiz zararın ne denli büyük olduğunu üzülerek fark ediyoruz. Bunun üstüne gidip özür diliyoruz.

Ben aslında öyle demek istememiştim, böyle davranarak büyük hata yaptım diyerek pişmanlığımızı dile getiririz. O da büyüklük bende kalsın der ve bizi affeder. Onda açtığımız bu yaranın izini bir şekilde telafi ediyoruz. Lakin yara iyileşse bile izi kalıyor. Kendisinden özür dilediğiniz insan sizi affeder. Tamam, ben unuttum, sana karşı bir kinim yok bile diyebilir. Ancak bu yarayı silsek bile izi kalır. Dal rüzgarı affetmiştir ama kırılmıştır bir kere anlamına gelir bu söz.

Kısacası insanları üzmekten, derinden yaralamaktan kaçınmalıyız. Söz ver davranışlarımıza özellikle dikkat etmeliyiz ki kimseyi incitmeyelim. Bir şey yaparken çok dikkatli olalım ki arkada kalıcı izler bırakmayalım. Davranışlarımıza dikkat ederek kimseye zararımız olmaz ve yanlış bir şey yapmayız. Bu da geriye baktığımızda vicdanımızın rahat olması için çok önemlidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski