El Öpme Geleneği ile İlgili Kompozisyon

El öpmenin kültürümüzdeki yerini ve önemini anlatacağınız bir konuşma yapınız. El öpme geleneği ile ilgili kompozisyon örneğini kısaca yazdık.

El öpme deyince aklımıza hemen büyüklere saygı konusu gelmektedir. Çünkü evinize bir misafir geldiğinde onlara hoş geldin derken saygıdan ötürü elleri öpülür. El öpmek bizim kültürümüzde sürekli yaşatılan çok önemli bir saygı geleneğidir.

Bizden yaşça büyük olan anne, babamız, akrabalarımız veya bir misafirin elleri öpülür. Özellikle bayramlarda aile büyüklerinin ellerini öperiz. Onlar da bize bu saygılı davranışımızdan dolayı güzel sözler söyler. Bir konuğumuza hoş geldin dememek saygısızlık olduğu gibi büyüklerin ellerini öpmediğimizde de saygısızlık etmiş oluruz. Bazı kişiler kendini biraz yüksekte görür ve ben onun elin mi öpeceğim deyip havalanır. Bunlar aslında kendimizi beğenme tavırlarıdır. Oysa bizde geçmişten gelen ve yaşatılması gereken önemli gelenekler vardır. Bunlardan biri de elbette el öpmedir. Yaşlılarımıza su vermek, onların yumuşlarını tutmak, ellerini öpmek bizim insanlığımızdan bir şey eksiltmez. Aksine saygılı bir insan olduğumuzu kanıtlar. Saygısız bir çocuk olarak anılmak hiç yakışık almaz zaten.

Kısacası biz Türk milletinin evlatları olarak gelenek ve göreneklerimize bağlı olmalıyız. Hele söz konusu büyüklere saygı olunca buna kesinlikle uymalıyız. Biz kimiz ki kendimizi beğenip de büyüklerin ellerini öpmekten kaçınalım. Yani büyüklerimize her zaman saygı ve hürmet etmeliyiz. Kendimizi beğenmeye gerek yok diyerek konuşmamı burada bitiriyorum.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski