İnsan Hayatı Sınırlıdır Sınırsız Olan Bilgidir Kompozisyon

İnsan hayatı sınırlıdır, sınırsız olan bilgidir sözü ne demek istiyor? Konu ile ilgili bir kompozisyon örneği arıyorsanız bu sayfaya göz atabilirsiniz.

İnsan hayatının bir sonu vardır. Oysa bilgi için böyle bir durum söz konusu değildir. Bilgi sınır çizilemeyecek kadar sonsuz bir evren demektir. Ne kadar çok şey öğrensek bile tüm bilgilere ulaşmış olmayız. Bilginin haddi hududu yoktur. Uzay nasıl bir sınırsızlığı ifade ediyorsa aynı şey bilgi için de geçerlidir.

İnsan ömrü bir yere kadar geçiyor. Ömür bitince hayata veda etmiş oluyoruz. Örneğin herkesin alnına yazılan bir ömrü var. Bu süre kısa ya da uzun bir dönemi kapsayabilir. Ancak vakti geldiğinde herkes burayı terk edecektir. Bu demek oluyor ki insan hayatı sınırlıdır. Bilgi ise ucu bucağı belli olmayan, okyanuslardan da öte bir evreni andırmaktadır. Bundan dolayı bilgi hakkında sınırları belli olan bir harita çizilemez. İnsanlar ölümsüz olsaydı, sonsuza kadar yaşasaydı insan hayatının sınırsızlığından söz edilebilirdi ama böyle bir şeyin olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Baktığımızda bilgi artık bu yere kadardı, daha sonrası yok gibi bir şey söyleyemiyoruz. Çünkü bilgiyi kapsamı daraltılmış çerçeve gibi bir alana hapsetmek söz konusu olamaz.

Kısacası bilgi insan aklının alabileceği her türlü gerçek olan veridir. Bilgi öğretilen konular olarak karşımıza çıkıyor. Lakin insan hayatına dair veya başka herhangi bir konuda o kadar çok bilgi var ki hepsini elbette öğrenemiyoruz. Daha nice keşfedilmemiş, öğrenilmemiş bilgi olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla çok okuyan, araştıran bir insan "Ben artık bilgimi aşırı derecede artırdım. Bilginin son sınırına geldim." diyemez. Zira bilgide kalıpları belirlenmiş bir sınır asla olamaz. O sonsuz bir evren gibi sınırsızdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski