Milli Mücadele Ruhu ile İlgili Kompozisyon

Milli mücadele ruhu ile ilgili kompozisyon örneği için bakınız.

Millette topyekun bir biçimde beliren ruha milli mücadele ruhu denir. Bu ruh öyle güçlüdür ki karşısında hiçbir düşman duramaz. Örneğin Çanakkale ruhu milli mücadele ruhunun en belirgin özelliğidir. Halkta ne olursa olsun bu vatanı kimseye yar etmeyeceğiz bilinci oluşmuştur. Bu uğurdan milletimizin kanının son damlasına kadar savaşmayı göze aldığı tarihi kayıtlara geçmiştir.

Topraklarımızda gözü olan birçok devlet geçmişte hep olmuştur. Hatta aralarında birleşip her yandan yurdumuzu işgal etmeye başlamışlar. Atatürk gibi bir önderle birlikte onun silah arkadaşları ve kahraman milletimiz dünyada eşi benzeri olmayan bir bütünlük içinde bir araya gelip tek yumruk olmuştur. Düşmana bize topla tüfekler hep beraber saldırsanız da Çanakkale geçilmez, bu vatanı bizimdir, size yar etmeyiz mesajını en güçlü şekilde vurgulamıştır. İşte bunu ortaya koyan asıl faktör milli mücadele ruhudur. Yani insanların işi gücü bırakıp cepheye vatanı kurtarmak için koşması, herkesin taşın altına elini koyması, bir olması akıllardaki tek düşüncenin vatanın özgürlüğü, selameti olması milli mücadele ruhunun göstergesidir.

Sonuç olarak insanın kendini, hayatını, geleceğini bir kenara bırakıp tek düşündüğü vatanı olunca milletin askeri, vatandaşı, genci, yaşlısıyla tek yumruk halinde birleşmesini sağlayan milli mücadele ruhu Çanakkale'de tüm dünyaya haykırılmıştır. Kimse bu ruhun karşısında direnemez. Zaten öyle de olmuş, tüm düşmanları eli boş bir şekilde geri dönmek zorunda kalmıştır. Bizler bu vatanın yeni nesilleri olarak tarihimizde yaşanmış bu gerçeklerden kendimize ders çıkarmalı, örnekler almalıyız. Vatanımız, birliğimiz milli varlığımız için çok çalışmalıyız. Yorulmak bilmeden, her zaman devletimizin geleceğini, bağımsızlığını, güçlenmesini düşünmeliyiz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski