Rızık ile İlgili Kompozisyon

Rızık ile ilgili kompozisyon yazısında emek ve rızık arasındaki ilişkiye değindik.

Rızık her insanın nasibine düşen ve bütün nimetleri ifade eden bir kavramdır. Genel olarak yiyecek, içecek gibi besinlerimize rızık deriz. Bununla birlikte kazançlarımız da rızık kapsamına girmektedir. İnsanların hepsin ayrı ayrı rızkı vardır. Dinimizde bu konuda pek çok hadis görmek mümkündür.

Bazen işlerimizi yolunda gitmez. İşsiz kalabiliriz. Bu durumda büyüklerimiz senin de rızkın bir yerden çıkar derler. Yani rızkın nasiple çok yakından bir ilişkisi vardır diyebiliriz. Herkes ekmek kapısı için çalışır, didinir. Bu anlamda işlerimizi rızkımızı kazanmak için aracı durumundadır. İşi olmayanlar için ise nasipte varsa olur düşüncesi teselli ifadesi olarak kullanılır. Bürün bu uğraşlar rızkımızı kazanmakla ilgilidir. Bu açıdan bakıldığında rızkımıza ulaşmak için bir emek gerektiğini görürüz. Yani emek vereceğiz ki rızkımız ayağımıza gelsin,. Yoksa kimseye bir şey tepsiyle sunulmaz. Bizi yaratan rızkımıza da vermiş. Önemli olan onu arayıp bulmaktır. Yani çalışkan olmalı ve rızkımızı kovalamalıyız.

Kısacası insanların hayatını devam ettirmek için çalışıp kazandığı gelir rızık olarak anlatılabilir. Bunun içinde yediğimiz ekmekten tutun da bütün yemek, içecekler, aylık gelirimiz, işten aldığımız kazançlar dahildir. rızkımızın peşinden gidersek çok şey kazanabiliriz. Oturduğumuz yerde beklemekle ise bir şey olmaz. Dolayısıyla bir emek gerekiyor. Biz elimizden geleni yapalım da nasibimize ne düşerse diye tevekkül etmekte fayda var.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski