Sen Bakmasını Bil de Dikende Gül Gör Dikensiz Gülü Herkes Görür Kompozisyon

Sen bakmasını bil de dikende gül gör; dikensiz gülü herkes görür ile ilgili kompozisyon yazınız.

İnsanları kötü gösteren bazı huyları vardır. Bunlar o kadar itici olur ki herkes onlara iyi niyet ve hoşgörü penceresinden bakamaz. Ama doru olan olumsuzlukların içinde olumlu tarafı görmektir. Herkesi bu anlamda olduğu gibi kabul etmeli ve insanlarla anlaşmaya dayalı iyi ilişkiler kurmalıyız.

Diken kelimesi itici, kötü karakterli sevilmeyen insan tipini anlatmak ister. Evet, bulunduğumuz ortamda böyleleri olabilir. Ancak herkes illa olumsuz karakteristik özelliği tarafından bakmaya gerek yoktur. Hiç sevmediğiniz, şu huyuna gıcık oluyorum dediniz insanların bile mutlaka dikkate değer ve öne çıkarılması gereken iyi bir tarafı vardır. Burada bakmasını bilmek önemlidir. Toplumda herkese tarafından sevilenlerin güzel huylarını herkes rahatlıkla görür, ortaya koyar. Ancak zor olan dış görünüş itibariyle ve davranışlarıyla itici duran insanlardaki güzelliği ark edebilmektir. Bunu yapmak için de güzel bakmak ve güzel düşünmek gerekir. Mesela bir sınıfta çalışkan, istekliliğiyle sivrilen öğrenciyi herkes görür. Ama sesini çıkarmayan, içine kapanık veya yaramaz öğrencilerdeki olumlu yönleri herkes fark edemez. Bunu görmek için onlara karşı önceden oluşmuş olumsuz genellemeyi kırmak gerekir.

İyi niyet pencereniz her zaman açık olursa sevmediğiniz kişilerde bile hoşunuza giden taraflar bulabilirsiniz. Senin böyle iyi bir tarafın var mı ancak önceden bunu fark edememişim diyebilirsiniz. Çünkü bakış açısını değiştirmek sizi bu noktaya taşır. Demek ki biraz anlayışlı ve hoşgörülü olursak gıcık olduğumuz insanların bile iyi huylarını yakalama şansı elde ederiz. O andan itibaren onlarla bile anlaştığımızı görebiliriz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski