Açık Ağız Aç Kalmaz ile İlgili Bir Fabl

Açık ağız aç kalmaz atasözü ile ilgili bir fabl yazımızı kısaca ele aldık.

Kutup bölgesinde yaşayan bir ayı topluluğu vardı. Bir yavru ayı annesinin her gün sudan balık avlamasıyla karnını doyuruyordu. Hatta bunu nasıl yaptığını çok merak ediyordu. Annesi onu beslemek için her gün azmini yitirmeden sulara dalıyor ve her dalışında balık yakalıyordu. Onun önüne her şey hazır geldiği için azmin ne demek olduğunu pek de kavrayamıyordu.

Bir gün annesine balık avlarken beni de yanında götürür müsün, dedi. Anne ayı şimdilik henüz çok eken ama sana nasıl balık yakalandığını uygun bir su kenarında göstereceğim, az daha bekle yanıtını verdi. Birkaç gün sonra annesi onu yanına alarak suyu denize akan bir dere kenarına götürdü. Orada balıkçıl kuşları sürekli balık avlamakla meşguldü. Yavrusuna balığın nasıl yakalandığını göstermek için en uygun örnek bunlardı. Ayı ile yavrusu geride beklemeye koyuldu. Balıkçıl kuşlarını izliyorlardı. Bir balıkçıl ağzı sürekli açık halde gagası suyun içinde yürüyordu. Yavru ayı bunu görünce çok şaşırdı. Annesine neler oluyor, bana anlatır mısın, dedi. Annesi de şimdi yavrum bak, o balıkçıl ağzı süreli açık olarak suda geziyor. Onun bu azmi balık yakalamasını sağlıyor. Az sonra görürsün, dedi.

Çok geçmeden balıkçıl ağzını sudan çıkardı. Bir de baktılar ki kocaman bir balık yakalamış. Şimdi yavrusuna ders verme zamanıydı. Anne ayı, yavrusuna dönerek açık ağız aç kalmaz dedikleri bu olsa gerek. Gördün mü bak, azim ve kararlılığı ile balık yakaladı. İstese hiç böyle davranmazdı ama o zamanda eline geçmeyecekti. Onun bu kararlılığı balık yakalamasını sağladı. Böylece karnı aç kalmayacak. yavru, şimdi annesinin en demek istediğini çok daha iyi anlıyordu. Demek ki bir şeyi elde etmek için azimli ve kararlı olmalıyız diye düşündü.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski