Eğitimdir Ki Bir Milleti Ya Hür Bağımsız Şanlı Kompozisyon

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ait olan "Eğitimdir ki bir milleti; ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder." sözü ile ilgili bir kompozisyon yazdık.

Millet eğitime verdiği önemle dünya sahnesinde yerini alır. Yani eğitime önem veren milletler her anlamda belirgin bir yükseliş yaşar. Bilimden, teknolojiye daha gelişmiş bir ülke olarak hem özgürce yaşamanın tadına varır hem de savunma, tarım, ekonomi, endüstri gibi alanlarda ciddi atılımlar yapar. Bir ülkenin gelişmesi demek kendi halkı için gereken her şeyi kendinin üretmesi demektir. Bu da milletin refah ve huzur içinde yaşaması anlamına gelir. İşte bu nedenle eğitim ilk önceliğimiz olmalıdır.

Eğitim ne kadar iyi olursa buna göre daha iyi düşüneni, yaratıcı özelliği ön plan çıkan, gelişmeye odaklı, yenilikçi bireyler yetişir. Bunların yetişmesi demek kendi ülkesine katkı sağlaması demektir. Bu sayede millet kendi geleceğini kurar. Hiçbir devlete ihtiyaç duymadan kendi ayakları üstünde yaşamayı öğrenir. Mesela milletin temel ihtiyaçları, ülkenin ekonomisi için ihtiyaç duyulan her şey bu donanımlı insanların hizmetiyle karşılanır. Yani diğer ülkelerden bir şey ithal etmeye bile gerek kalmaz. Bu da ülkenin her anlamda bağımsızca yaşamasının vücut bulmuş halidir.

Eğitimden yoksun milletler ise karanlık bir dünyada yaşıyor gibidir. Onlar cehaletin batağında çırpınıp durur ve bir adım dahi ileriye gidemez. Bağımsız ve şanı bir topluluk olarak yaşamak için sefaletten kurtulmak için mutlaka eğitime alanında kendimizi geliştirmeliyiz. Çocukların en güzel eğitimi almaları için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Donanımlı bireyler yetiştirerek gelecekte dünya sahnesinde gelişmiş ve uygar bir millet olarak yerimizi almanın tek yolu eğitimdir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski