Hayat Yaşla Değil Yaşamakla Anlaşılır Kompozisyon

Bu bölümde fikir alacağının yazının konusu: Hayat yaşla değil yaşamakla anlaşılır özdeyişiyle ilgili giriş, gelişme, sonuç planına uyarak bir kompozisyon yazınız.

Bir insanın yaşça büyük olması, onun bunca zaman çok şey yaşadığını göstermez. Çünkü bu hayatta bazıları bir yere gitmiyor, yaşadığı şehirden bile çıkmıyor. Bazıları da her türlü faaliyete katılıyor. Mesela maç yapıyor, sosyal ve kültürel etkinliklere katılıyor. Hayatla ilgili birçok alanda tecrübe yaşıyor. Farklı işler yapmak, hayat tecrübesi kazanmak aslında insanlara yaşama dair çok şey öğretiyor. Bunlar her anı dolu dolu geçiriyor. Anlayacağınız hareketli bir yaşam gerçek hayatı daha yakından öğrenmemizi sağlıyor.

Yaşadığımız her an hayatı tanımak önemlidir. Yaşı büyük olup hayatın ne olduğunu öğrenmeyen bir sürü insan vardır. Burada anlatılmak istenen hayat tecrübesine sahip olmaktır. Uzun yıllar yaşamış fakat hayat tecrübesi edinememiş kişiler yaşamamın ne olduğunu tam anlamıyla bilemez. O yüzden hayat tecrübesine sahip olanlar yaşı büyük olup da bu deneyimi yaşamamış kişilere göre yaşamayı daha çok tanımış olur.

Yaşamak denilen şey biraz insanın kişiliğiyle alakalıdır. Az önce belirttiğim gibi herkes için hayat farklı şekilde geçiyor. Macerayı sevmeyen insanlar olabilir. Kimisi evinden çıkmaz, kimisi nerede bir aksiyon var, orada biter. Yani yaşlı olmak çok şey yaşamak anlamına gelmez. Çok uzun yıllardır yaşayan biri o yaşına kadar durgun bir hayat geçirmiş olabilir. Genç olmasına rağmen o kısacık zaman diliminde onlarca faaliyet gerçekleştirmiş, birçok iş yapmış, her güne bir şey sığdırmış, birçok badire atlatmış insanlar için hayat yaşamak demektir. Dolayısıyla çok çalışan, girişimci ruha sahip, maceradan maceraya koşanlar gerçek hayatı yaşamış diyebiliriz.

Sonuç olarak hayatı anlamayı uzun yaşamak diye düşünemeyiz. Onun içini neyle doldurduğumuza bakmalıyız. Hareketli ve mücadelelerle dolu bir yaşam geçirdiysek küçük yaşta bile olsak ona yaşamak denir. Yoksa gezip tozmayan, yerinden kımıldamayan başka bir deyişle rutin bir hayat yaşayan biriysek o zaman hayatın ne olduğu anlaşılmaz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski