Özlü anlatım nedir?

Özlü anlatım nedir? Sorusunun cevabını doyurucu bir şekilde anlattık.

Özlü anlatım az sözle çok şey anlatmak demektir. Yani bir cümle söylenir fakat bununla sayfalarca çok şey yazılacak bir anlam çıkarılabilir. Kullanılan kelime sayısı az ve öz olur. Onu okuduğumuzda ifade ettiği anlam yoğunluğun çok fazla olduğunu görürüz. Bu yüzden özlü anlatıma sahip cümlelerde derin anlamlar vardı ve okuyucuyu etkisi altına alır.

Örneğin atasözleri özlü anlatım konusunda çok başarılıdır. Zira okuduğumuz sadece tek cümle halinde bir sözdür ama onun hakkında yüzlerce kelime kullanarak açıklama yapma gereği duyarız. Bu demek oluyor ki özlü anlatım üzerinde çokça düşünüp derin anlamları içinde barındırmak demektir. Altı üstü birkaç kelime kullanılıp da üzerinde çokça düşünme gerektiren, onu anlamak için uzun bir açıklama isteyen cümleler özlü anlatımın en iyi örnekleridir.

Kısacası atasözleri, özdeyişler veya bazı şiirlerde kullanılan edebi sözlerde özlü anlatım vardır. Bu sözler okuduğu gibi kalmaz. Onları açıklamak için çok sayıda kelime kullanmaya ihtiyaç duyarız. İşte bu yüzden etkili, güzel ve edebi değeri yüksek cümleleri okurken ilk başta ne demek istediğini anlamakta zorlanırız. Çünkü o sözü söyleyen, az sözle çok şey anlatmak istemiştir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski