Bayrakları Bayrak Yapan Üstündeki Kandır Toprak Eğer Uğrunda Ölen Varsa Vatandır Kompozisyon

Soru: “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak, uğrunda ölen varsa vatandır.” dizeleri ile ne anlatılmak istenmektedir? Kompozisyon halinde kısaca açıklayınız.

Milletimizin her bir ferdi bayrağımıza baktığında şehitlerimizin kanını görür. Çünkü bağımsızlığımızın en güzel ifadesi olan kan kırmızısı bayrağımız üstündeki rengi şehitlerimizin kanından almıştır. Bilindiği üzere bayrağımızın rengi aldır. Bu kırmızı rengin anlamı ise şehitlerimizin vatan uğrunda can vermeleri demektir. İşte bu nedenle bayrağa renk veren üstündeki kan vatanın bağımsızlığı için çok manidardır. Bayrağın kutsal olması onun uğrunda düşmanla çarpışmak ve gerektiğinde canını bile vermekten dolayıdır.

Yurdumuzun her karışında şehitlerimizin kanı vardır. Bu askerlerimizin özgürlük adına canlarını feda etmesi bizim için çok şey anlatmaktadır. Bu toprakların bize vatan olması da bununla ilgilidir. Çünkü toprak uğruna binlerce şehit verdik. Tarihimizde yaşanan vatan mücadelesini incelediğimizde yurdumuzun nasıl vatan haline geldiğini görmekteyiz. Dolayısıyla bayrağı yalnızca milletin birliğini temsil eden kumaş olarak düşünmemeli, onun taşıdığı anlama dikkatimizi vermeliyiz. Bu şekiller, bu renkler ne ifade ediyor? En önemlisi onu bilmektir. Vatan da yine sadece toprak parçası şeklinde tarif edilemez. Onu vatan yapan uğrunda verilen canlar, akan kanlar, şehitlerimizdir. Anlaşılan bayrağımızın bu kadar büyük anlam taşıması onun ve vatanın bağımsızlığı uğrunda kahraman milletimizin canı feda etmesi ve şehit düşmesiyle ilgilidir.

Sonuç itibariyle hem vatan topraklarımız hem bayrağımız milletimizin gözünde çok kutsaldır ve onlara sahip çıkmak her Türk vatandaşının öncelikli vazifesidir. Bu kadar çetin mücadeleler veren halkımız, canından olan şehitlerimiz, aziz milletimizin katlandığı tüm zorlukların hepsi bu toprakların bize vatan olmasını sağlamıştır. O yüzden vatanımızın bağrında can veren binlerce Mehmetçiğimiz var. Onların fedakarlığını unutmadan içimizdeki milli bilinci daima yaşatmalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski