Bir Ülkenin Kalkınmasında Tarımın Önemi Münazara

Bir ülkenin kalkınmasında tarım mı, sanayi mi önemlidir sorusuna binaen tarımın önemini savunan bir münazara yazısı ele alacağız.

Bir ülke her şeyden önce tarımın önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü insanların bir şeyler üretmesi için önce karnının doyması gerekir. Bu noktada tüketim ihtiyacı ilk olarak tarımla sağlanır. Mesela tarım ürünlerini yurt dışından ithal etmek, ülke ekonomisine büyük oranda yük olacaktır.

Vatandaş tarım yaparak hem kendi ihtiyaçlarını karşılar hem de ihracata katkı sağlayarak ülkesini kalkındırır. Örneğin un, bulgur, ekmek en temel gereksinimlerdir. Bunun dışında sebze ve meyve ya da diğer tarım ürünleri olacak ki insanlar temel ihtiyaçlarını gidersin. Kendi ihtiyacını karşılayan millet daha çok üreterek bu tarım ürünlerinin başka ülkelere ihraç edilmesinde önemli rol oynar.

İhraç edilen ürünler de hazineye doğrudan para girişi demektir. Kalkınma ancak parayla mümkün olacağı için bu noktada tarıma ağırlık verilmesini doğru buluyorum. Ülkemizde yeterli oranda tarım yapılmadığı zaman bütün bu saydığım ürünleri yurt dışından almamız gerekecek. O zaman da ülkenin ekonomisine ciddi bir yük binmiş olacaktır.

Baktığımız zaman ülkemizin her yanı tam anlamıyla tarım cennetidir. Dünyanın tahıl ambarı olma koşuluna sahibiz. Zeytin desen yetişir, ay çiçek deseniz uygun tarım alanlarımız var. Yaş sebze meyve, baklagil, turunçgil ve daha bir çok tarımsal faaliyete bu kadar elverişli bir ülkenin kalkınmasında elbette tarım daha önemlidir.

Sonuç olarak ülkemiz çok zengin tarım olanaklarına sahiptir. Bu fırsatı değerlendirip tarıma daha çok yatırım yapmak kalkınma anlamında büyük katkılar sağlayacaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski