Cahillik ile İlgili Deneme

Bu sayfada cahillik ile ilgili deneme yazısına yer vermemizin nedeni sizlere örnek olması içindir.

Cahillik kör kuyulara hapsolmak demektir. Çünkü cahil insan gelişim adına hiçbir şey yapmaz. Okumayı bırakın çalışmak bile ona dünyanın en ağır işi gibi gelir. Bana göre bir insanın en yararsız hali cahil kalmasıdır. Çünkü böyle bir kişinin kendine bile bir faydası olamaz. Hep başkalarına bağımlı olarak yaşamak zorunda kalır.

Ben insanların eğitimle veya okumakla aydınlanması, kendini bilgi anlamında daha ileri bir noktaya taşıması gerektiğini düşünüyorum. Birçok kişinin benimle aynı fikirde olduğuna hiç şüphem yoktur. Çünkü eğitime, bilgiye ne kadar önem verilirse cahillikten de o kadar kısa sürede kurtulunur. Bunun başka bir açıklaması olamaz. Dolayısıyla cahilliğin insanlar için bir an önce kurtulmaları gereken kötü bir anlayış olduğuna inanıyorum. Hem kendi adımıza hem de hayat hakkında bizi yanlışa sürükleyen tel ket cahilliktir. Kendini bilen biri her konuda daha dikkatli ve bilinçli olurken cahil kalmış insan ise yanlış yolda yürüdüğünü bile anlayamaz.

Kısacası cahillik bir bataklığa düşmek ve ömür boyu oradan çıkamamaya benzer. Buradan kurtulmanın tek yolu da ilimdir. İnsan okuyunca aslında hayatın ne demek olduğunu daha iyi anlayabilir. Bu farkındalığı cahillerin anlaması ise neredeyse imkansızdır. O yüzden sıkı sıkıya tutunmamız gereken bir reçete varsa o da okumaktan başka bir şey değildir. Yaşınızın kaç olduğuna bakmaksızın ömrünüz yettiği sürece okumayı alışkanlık edinirseniz cahillik gişbi meseleniz de kalmaz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski