Doğa ile İlgili Bilgilendirici Metin

Soru: Doğa ile ilgili bilgilendirici bir metin yazınız.

Doğa başka bir adıyla tabiat olarak bilinir. Doğa dediğimiz içinde insan, hayvan ve bitkilerin hayatını sürdürdüğü dünyamız demektir. Yani tüm canlıların evi aslında doğadır. Yemyeşil manzaralarıyla, şırıl şırıl akan sularıyla, havasıyla doğa bir bütündür. Bunu sadece bizim olarak göremeyiz. O yüzden doğanın ortak yaşam alanı olduğunu bilerek hareket etmeliyiz.

Doğa yaratıcının hizmetimize sunduğu, insanlar tarafından yapısı değiştirilmemiş, bozulmamış tabiattır. Bu oluşum insanın etkisi dışında gerçekleştiği için canlı cansız bütün nesneleri kapsamaktadır. Mesela insanların çoğu kentlerde yaşıyor. Kent dışına çıktığımızda kendimizi doğanın göbeğinde buluruz. Bir bakıma insan eli değmemiş, kirletilmemiş yerler doğanın varlığının göstergesidir. Bu kapsama alanının biz insanlar çeşitli faaliyetlerle bozuyoruz. Aslında kendi çıkarlarımız için doğaya zarar verdiğimiz önemli bir gerçektir. Buna pek de hakkımız yoktur. Oysa doğa sürekli kendini yenileyen bir işleve sahiptir. Biz ne kadar kirletsek, onun düzenini bozmaya çalışsak de mevsimler geçtikçe doğa da yenilenir. Fakat bu demek değil ki insan doğaya müdahale etsin.

Sonuç olarak doğanın ne denli önemli olduğunu aklımızın bir köşesine yazmalıyız. Onun içinde hayat süren hayvanları, ağaç ve bitki topluluklarını da göz önüne almalıyız. Onların yaşam hakkına saygı duyduğumuz doğayı temiz tutarak göstermeliyiz. Çünkü doğa bir tek insanlar için var diye düşünemeyiz. Böyle bile olsa onun kendi dengesini bozmak bütün yaşam kaynaklarına balta vurmak demektir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski