Dünya Etik Haftası ile İlgili Kompozisyon

Soru: Dünya Etik Haftası ile ilgili bir kompozisyon yarışmasına katılacağını düşünün. Afişten yola çıkarak bir yazı yazınız.

İnsan etik ilkelere bağlı kaldığı müddetçe ahlaka ve insana yaraşır biçimde yaşamış olur. Etik ilkeler kişiye ışık tutan ve nasıl bir insan olmasını gerektiğini gösteren insandan yapması beklenen güzle davranışlardır. Biliyoruz ki insan yalnız bir hayat sürmüyor. Sürekli toplumla bir arada bulunuyor. Hu durumda davranışlarının da ölçülü ve güzel olması önem kazanıyor. İşte bu yüzden Dünya Etik Haftası insanın nasıl olması gerektiğine dikkat çeken ve bütün insanlığı ilgilendiren etik ilkeleri bir kez daha öne çıkarıyor.

Etik genel almada ahlak veya iş ve çalışma ahlakı olarak bilinmektedir. Bizler de hem günlük yaşantımızda, hem çalışma hayatımızda etik konulara dikkat etmeliyiz. Çünkü insanın ahlaklı olanı makbuldür. Bu kapsamda hiçbir zaman hileye başvurmamalıyız, kimsenin hakkını gasp etmemeliyiz. Ayrıca kimsenin arkasından iş çevirmemeliyiz. İşlerimizi düzgün ve özenle yapmalıyız. Dedikodu gibi başkasının ardından konuşma çirkinliğinden uzak durmalıyız. Bütün bunlar etik ilkelere uygun davranışlardır.

Örneğin işimizi iyi yaparsak, savurganlıktan kaçınırsak, kamu mallarını korur ve gözetirsek, eşitliğe önem verirsek, ilişkilerimizde nezaket ve saygıya dikkat edersek, çıkar çatışmalarına girmezsek işte o zaman etik anlayışa önem vermiş oluruz. Zaten insan için de önemli olan etiğin gereği neyse ona uygun bir karakterde olmaktır. Sonuç olarak her yıl ülkemizde 25 Mayıs Etik Günü ve o günün içinde bulunduğu hafta da Etik Haftası olarak kutlanır. Bu haftanın amacı insanlarda etik farkındalık oluşturmaktır. Yaşantımızı etiğe uygun düzenlediğimiz zaman biz de bu bilince sahip olmuşuz demektir.

2 Yorumlar

  1. Ödevi son güne bıraktım ve yapamayacağımı sanıyordum bu siteye girdim ve hemen yaptım
    Hocam çok teşekkürler sizin sayenizde düşük not almayacağım

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski