Her Doğru Her Yerde Söylenmez Kompozisyon

Doğru söylemek esastır fakat her doğru her yerde söylenmez anlamı ile ilgili kompozisyon için bu sayfaya bakınız.

Hayatta ne söylersek doğruyu söylemeliyiz. Daima doğrudan yana, açık sözlülükten yana olmalıyız fakat doğruların da söylenmesi gereken yer ve zaman olur. Yani her yerde bildiğimiz gerçekleri pat diye ortaya dökmemeliyiz.

Mesela hiç uygun olmayan bir yerde doğruyu söylediğimizde iyi bir şey yapmış olmayız. Aksine her şeyi bir çay kaşığı gibi karıştırıp ortalığı bulandırmış oluruz. Belki de insanlar bizim söylediklerimiz yüzünden kavga edecek. Böyle kötü şeylere yol açmamak için bazen doğrulatın saklı tutulması gerekebilir. Doğruyu söylemek elbette önemlidir lakin uygun yer ve zamanda bunları ifade etmeliyiz. Bulunduğumuz ortamda belki her şey dilimizin ucuna kadar gelir. Onları söylemek için kendimizi tutamıyor hale gelebiliriz. Ancak bu doğruyu söylemek kötü şeylere yol açacaksa orada susmak gerekir. Bütün bunlara rağmen ağzımızı açıp her şeyi söylersek insanların arası açılabilir. Çok daha kötü şeyler olabilir. Sonra da niye dedim ki diye ah vah ederiz.

Sonuç olarak insanın doğruluk üzerine olması ve doğru bildiklerini başkalarına anlatması onun açık sözlülüğünden ileri gelir. Zaten önem vermemiz gereken konu da doğru söylemektir fakat her doğru da her yerde söylenmez. Bu yüzden bazen dilimizi tutmak zorunda kalırız. O an için en doğrusu budur. Çünkü koşullar henüz doğruyu söylemek için elverişli bir hale gelmemiştir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski