Suçların Önlenmesinde Değerler Etkilidir Münazara

Suçların önlenmesinde değerler yasalara göre daha etkilidir ile ilgili bir münazara başlığı altında kısaca açıklama yapacağız.

Suçlar istenmeyen ve önlenmesi gereken kötü davranışlardır. Bunların önlenmesinde yasalar ve değerler gibi iki etkili unsur göze çarpmaktadır. Fakat açık arayla değerler daha etkilidir diyorum. Çünkü değerler söz konusu olunca işin içine vicdan giriyor. Birisi içinden gelen duygulara göre harekete dince suç işlemekten kaçınır. Ancak değerleri önemsemeyen biri zaten yasaları da kolayca çiğner.

Değer dediğimiz şey iç dünyamızda bizi kontrol eden, üzerimizde ciddi anlamda etkisi buluna ahlaka uygun yaklaşımlardır. Mesela vicdan buna en iyi örnektir. Vicdanını dinleyen biri de suça yönelmez. O suçu yapmaya kalksa bile vicdan değeri onu durdurur. Yasalar kanunlarla belirlenen yazılı kurallardır. Evet, birçok suçun önlenmesi için devreye konulmuştur. Ancak o kadar yasa olmasına rağmen suç işlenmeye hala devam ediliyor. Demek ki yasaların suçu önlemede etlisi yetersiz kalıyor.

Kısacası insanı insan yapan, onu kötülükten uzak tutan iyiliğe yönelten toplumsal değerler her zaman için çok önemlidir. Suçların önlenmesinde de bu değerlerin önemli ölçüde etkisi vardır. Kimse bunu inkar edemez. İnsani değerler aslında iyi ve kötüyü ayırt etmemizi sağlıyor. Onlar sayesinde kötülükten kaçınıyor, güzel davranışları yapmaya çalışıyoruz. Bu yüzden değerleri göz önünde bulundurup günah olan şeylere karşı hep mesafeliyiz. Sevap için ise adeta yarış halinde olduğumuzu söylemek istiyorum.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski