Arkadaşlarımızla konuşurken hangi durumlarda, hangi nezaket ifadelerini kullanırız?

Soru: Arkadaşlarınızla konuşurken hangi durumlarda, hangi nezaket ifadelerini kullandığınızı aşağıya yazınız. Yazdıklarınızı okuyarak arkadaşlarınızla paylaşınız.

Nezaket ifadeleri özür dilerim, pardon, kusura bakma, rica ederim gibi incelik anlamı taşıyan ve arkadaşlarımızla, diğer insanlarla konuşurken herhangi bir durumdan dolayı sıklıkla kullandığımız ifadelerdir. Şimdi bunları hangi durumlarda nasıl kullandığımıza değineceğim.

Sınıf ortamında, okulda, parkta, kapımızın önünde oynarken arkadaşlarımızla konuşuyoruz. Konuşurken kendimizi yanlış ifade ettiğimiz bir durumda arkadaşımız özür dilerim, böyle demek istemedim diyerek bir incelikte bulunabiliriz. Sınıftayken arkadaşımızın bir eşyasını izinsiz almışsak yine bunun için de özür dileriz, bir daha yapmayacağımıza dair söz veririz.

Eğer arkadaşımıza bir anlamda faydamız dokunduysa o bize teşekkür edince biz de önemli değil anlamında rica ederim nezaket ifadesini kullanırız. Aynı şekilde yanlış bir söz söylemişsek veya istemsizce yanlış bir davranışımız olduysa pardon diyebiliriz. Arkadaşımızı konuşurken incittiysek kusura bakma ifadesini kullanarak onun gönlünü almaya çalışırız.

Özetle nezaket ifadeleri insan ilişkilerinde düzeltici ve olumlu şekilde bir rol oynamaktadır. Bunları kullandığımızda anlayışlı, nazik, yapıcı ve halden anlayan bir insan olduğumuzu da göstermiş oluruz. Çünkü bazen konuşurken istemeden de olsa ağımızdan arkadaşımızı üzecek veya onu incitecek, yanlış anlaşılmaya meydan verecek kelimeler çıkabiliyor. İnsan olmanın etkisiyle yanlış yapabiliyoruz. Bu istenmeyen durumları düzeltmek, ilişkilerimizi daha güzel bir noktaya taşıma işçin ise nezaket ifadelerini kullanmış oluyoruz. Böylece arkadaşlığımız pekişmiş oluyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski