Az Ateş Çok Odunu Yakar ile İlgili Kompozisyon

Bu yazımızda az ateş çok odunu yakar ile ilgili kompozisyon hakkında kısaca bahsedeceğiz.

Tehlike arz eden her şey önemsenmeli ve o büyüyüp etrafa yayılmadan zamanında etkisiz hale getirilmelidir. En küçük bir tehlike önemsemediği zaman giderek önüne geçilmez bir hal alır ve çevresindeki her şeyi ciddi anlamda bir zarar uğratır. Bu yüzden küçüklüğüne bakmadan tehlikeyi hemen o anda bertaraf etmeli gereken önlemleri almalıyız.

Mesela çıkan bir yangın küçük bir ateşten çıkıyor ve bulunduğu yerdeki bütün ne var ne yok her şeyi yakıp talan ediyor. O küçük ateşi ilk çıkış anında fark edip onun tehlikeli bir şey olduğunu anlayıp hemen müdahale edersek yangın da büyümeden bir an evvel sönmüş olacaktır. Ancak biz onu aman bu kadarcık ateşten bir şey olma deyip önemsemediğimiz takdirde işte görüyorsunuz binlerce hektarlık alanlar yanıp kül oluyor. Bütün mesele tehlikenin küçükken önün geçmektir.

Konu ile ilgili bir hikaye yazalım. Trafikte bir sürü insan var ve herkes araç kullanıyordu. Kaza olmaması için trafik kurallarına çoğunluk uyuyordu. Fakat kural mural dinlemeyen Raci, kırmızı ışıkta geçince orada zincirleme bir trafik kazasına sebep oldu. Birçok sürücü birbirine çaptı. Yaşanan olayda iki kişi hayatını kaybetti ve birkaç araçta ağır şekilde zayiat oluştu. Hem canlar kaybedildi, hem de çok fazla masrafa yol açıldı.

Yukarıdaki örneğe baktığımızda çoğunluk kurala uyuyor ve her şey sorunsuz devam ediyorken Raci dediğimiz kişi, onlarla kıyaslandığında küçük bir suçlu olarak görünüyor değil mi? Ama onun bu davranışı bir sürü olumsuzluğa neden olduğu için az ateş çok odunu yakar atasözüne uygun bir durum ortaya çıkmış oluyor. Dolayısıyla düzeni bozabilecek en küçük bir olumsuzluk başındayken önlem alınarak başka kötü durumlara yol açmaması için bertaraf edilmelidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski