Sözü söyleyen yanılır ve şaşırır; anlayışlı isterse bunu düzeltir anlamı nedir?

Soru: Sözü söyleyen yanılır ve şaşırır; anlayışlı isterse bunu düzeltir cümlesinin anlamı nedir? Konu ile ilgili kompozisyon yazınız.

İnsan her zaman yanılabilir. Bu konuşmalarda da kendini gösterir. Bir söz söyleyen bazen şaşırır, ne diyeceğini iyi düşünmez ve yanılır. Karşıdaki kişi anlayışlı ise bunu düzeltir. Çünkü anlayışlı insan açık aramaz, kuru bulma niyetinde değildir. Onun amacı vaziyeti düzeltmektir. Anlatmak istediğim en önemli şey anlayışlı olmanın ne kadar iyi bir nitelik olmasıdır.

Anlayışlı insanlar her yerde zaten değer görür, el üstünde tutulur. Çünkü onların kalbine en ufak bir art niyet yoktur. Yani karşınızdaki kişi anlayışlı olursa onunla daha güzel konuşur, daha iyi iletişim kurarsınız. Böylece iletişiminiz de kesintiye uğramaz. Birbirinizin halini daha iyi anlarsınız. İletişimde olmasını istediğimiz tablo da budur.

Mesela her gün iletişim halinde olduğumuz kişilerle konuşuyoruz. Her zaman doğru söylemiyoruz değil mi? Bazen aklımızdakini dilimizle ifade ederken şaşırıyoruz, hata yapabiliyoruz. Bu durumda bizi dinleyen karşımızdaki kişi isterse bu hatalarımızı uygun bir dille düzeltebilir. Onun bu tavrı anlayışlı olmasından ileri gelir. Dolayısıyla anlayışlı kişilerle daha iyi anlaşır ve doğru iletişim kurabiliriz.

Kısacası anlayışlı olmak doğru iletişim için çok önemli bir tutum demektir. Biz de birinin dinlerken sözü söyleyen kişi hata yapınca her zaman iyi niyetli olmalı ve anlayışlı bir tutum sergilemeliyiz. Hiçbir şekilde kimsenin söz söyleme sırasında yanlışlarını arayıp bunu sanki kusur arar gibi yapmamalıyız. Eğer düzeltmek içinse ağzımızı açabilir. Oysa sırf kusur bulma adına konuşacaksak en iyisi susmaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski