Bir Düşmanı Bağışlamak Bir Dostu Bağışlamaktan Daha Kolaydır Kompozisyon

Soru: Bir düşmanı bağışlamak bir dostu bağışlamaktan daha kolaydır sözü ile ilgili deneme yazısını kompozisyon şeklinde yazınız.

Düşman veya dostun bağışlanması durumu birbirinden kolaylık ve zorluk açısından kesin çizgilerle ayrılır. Düşman adı üstünde düşmandır. Zaten onun amacı sizi zarara uğratmak ve kötü duruma düşürmektir. Bu nedenle düşman sizi yenmek adına elinden gelen her şeyi yapar. Fakat dost dediğimiz kişilerle ortak yaşantılarımız söz konusudur. Yaşantılarımız dostumuza bakış açımızı da haliyle etkilemektedir. Çünkü dosttan asla bir kötülük beklenmez. O bizim en güvendiğimiz insandır.

Eğer bir dost size kazık atarsa bunun acısını sindirmek öyle sanıldığı kadar kolay olmayacaktır. Söz konusu dostu bağışlamaksa mesele üzerinde daha çok düşünürsünüz. Hatta onu asla affetmek bile istemezsiniz. İnsan dostundan kötü şeyleri hiçbir zaman beklemez. Sırtını güvenle dayadığı, zarar gelmeyeceğinden emin olduğu dostu, onu sırtından vurursa bu yenilir yutulur bir şey değildir. Yani dostun size yamuk yapması, hazmedilmesi çok güç bir durum olduğu için affedilmesi de kolay olmaz. İnsanlar için bazı acıları sindirmek kolay olabilir ama bir de keskin bıçak gibi yüreğinize saplanan acılar vardır. Acı çekmenize sebep olan dost olursa bu acıyı sindirmek de çok zordur. Bu üzüntüyle baş etmek zorunda kalmak çok acı verir. Dostun bu acıya yol açtığına inanmak istemezsiniz. Başka bir deyişle bu kötülüğü ona konduramazsınız. Fakat dostunuz size nankörlük edince ise bunun affedilmesi ise öyle kolay olmasa gerek.

Sonuç olarak düşmanın amacı zaten sizinle uğraşmak ve size karşı galip gelmek olunca yaptıkları kötü bile olsa onu anlamak çok da zor değildir. Dostun sizi sırtınızdan vurması ise çok zorunuza gider. Bunu nasıl yapar diye inanamazsınız bile. Bundan dolayı dostun sizi satması, ekmesi veya size karşı zarar verici bir davranışını bağışlamak düşmanı affetmeye göre çok daha zordur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski