Komşuluk ilişkilerinin toplumsal birlik ve dayanışmaya katkıları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Bu yazıyı inceleyince komşuluk ilişkilerinin toplumsal birlik ve dayanışmaya katkıları hakkında neler söyleyebilirsiniz konusunda kısaca fikir sahibi olacaksınız.

Komşuluklar toplumda dayanışmanın en güzel yaşandığı ilişkilerin başında gelir. İnsanlar birlikte toplanır ve günlük işlerini dayanışma ile hallederler. Bir gün birinin, öteki gün diğerinin olacak şekilde sırasıyla işlerine birbirinin işlerine yardım ederler. Bunlar toplumda çok güzel şeylerdir. Komşular bir iş için bir araya gelir, el ele verir, hep beraber sırasıyla işlerini hallederler. Örneğin yün çırpma, halı yıkama gibi ev işlerinde komşuların dayanışması çok önemlidir.

Toplumsal açıdan baktığımızda da komşuluk ilişkilerinin büyük öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Evet, toplumu oluşturan en küçük yapı ailedir ancak her aile birbirinden uzakta yaşamıyor. Her evin altında, üstünde, yakınında komşusu vardır. Bu yüzden komşularla sıkı ilişkiler geliştiriyoruz. Aramızdaki bu dayanışma toplumsal bağların da güçlü olmasına katkı sağlıyor. Komşuluk bazen evde bir şey olmayınca onu karşılamak için lazımdır, bir çay demleyip koyu sohbetler için gereklidir. Bazen de acımızı, tatlımızı paylaşıp hayata anlam katmak için komşuluk önemli bir işleve sahiptir. Mesela bir düğün oluyor. Düğün sahibinin komşuları hemen toplanıyor, hazırlıkları hep beraber yapıyorlar. İşte burada büyük bir dayanışma olduğunu söyleyebiliriz. Toplumsal ilişkileri güzelleştiren de komşular arasındaki bu dayanışmadır.

Toplum bir arada yaşayan ailelerin oluşturduğu bir bütün olduğuna göre bu yapıda komşuluk ilişkilerinin de güzel olması ayrı bir anlam taşımaktadır. Mesela hiç kimse komşusuyla iyi geçinmez, bir araya gelip görüşüp konuşmaz, zor zamanlarda dayanışmayla çalışmazsa böyle bir toplumda insanların huzuru da kaçar. Dolayısıyla toplumsal huzur için de komşuluk ilişkilerinin sağlam ve dayanışma ekseninde olması gerekiyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski