6. Sınıf konuşma etkinliği: Dilimizde yabancı dillere ait kelimeler hızla artarsa bunun ne tür sonuçları olabilir? Örneklerle anlatınız.
Dilimizde yabancı kelimeler hızla artış gösterse kısa zamanda dilimizin düzeni belirgin bir şekilde bozulur. İnsanlar kendini daha açık bir biçimde ifade edemez. Herkes bir şeyler söyler, yazar, konuşur ama iletişim doğru ve olması gerektiği gibi kurulmaz. Şimdi dil insanlar arasında anlaşma aracı olarak biliniyor değil mi? Yabancı dillere ait kelimelerin dilimizde hızla artması demek dil kirliliğine bağlı iletişimsiz anlamına gelir.
Örneğin biz başkalarıyla konuşurken karşımızdaki kişi sırf hava olsun diye özenip de dilimize giren yabancı kelimeleri konuşmasında kullanırsa, biz onun ne dediğini tam olarak anlayamayız. Yani yabancı kelime kullanımındaki bu hızlı artış insanların birbirini anlamamasına yol açacaktır. Biz bu yabancı kelimelerin anlamını bilmediğimiz zaman karşımızdaki kişi acaba ne demek istedi diye düşünürüz. Dolayısıyla dilimizde yabancı dillere ait kelimeler hızla artması çok da iyi şeylere yol açmaz diye tahmin ediyorum.
En iyisi konuşmalarımızda yazılarımızda her şeyi Türkçe kelimelere ifade etmektir. Çünkü Türkçe bizim milli sesimizdir. Onu bırakıp da yabancı kelimelere özenmek de hiçbir Türk insanına yakışmaz diye düşünüyorum. Dilimiz kendi içinde saf ve berraktır. Ona giren her yabancı unsur onun kirlenmesi demektir. Bir çorbaya alakasız şeyler attığınızda nasıl tadı tuzu bozulursa dilimize giren yabancı kelimeler de dilin tadını, tuzunu, kurallarını her yönüyle bozar. O yüzden yabancı dillere ait kelimeler karşısında dilimizi yıpratmamalıyız.
Tags:
6. Sınıf