Çoklu medya ortamından ya da yazılı kaynaklardan bir edebi mektup örneği belirleyiniz.

6. Sınıf edebi mektup örneği: Çoklu medya ortamından ya da yazılı kaynaklardan bir edebi mektup örneği belirleyiniz ve belirlediğiniz mektubu defterinize yazınız.

Biz insanlar iyi ilişkiler kurduğumuz arkadaşlarımız veya çok sevdiğimiz yakınlarımızdan ayrı kaldığımız zamanlarda onlara mektup yazar halimizi, derdimizi anlatırız. Onların nasıl olduklarını sorarız. Mektubun eskiden en çok kullanılan bir haberleşme ve iletişim aracı olduğunu biliyoruz.

Eski yıllarda çoklu medya bu kadar gelişmemişken insanlar da mektup yoluyla birbirleriyle yazılı iletişim kuruyor ve kendi aralarında haberleşiyormuş. Nasıl ki bir arkadaşlarımıza mektup yazıyorsak edebiyatçılar da kendi aralarında mektuplaşıyormuş. Edebiyatçıların kendi arasındaki bu mektuplar edebi mektup olarak bilinmektedir. Bu mektupları edebi yapan onu yazanların bir edebiyatçı olması ve kendilerine has bir üslupla yazmalarıdır. Örneğin Yahya Kemal isimli edebiyatçımız, kendisi gibi edebiyatçı olan Abdülhak Şinasi'ye edebi bir mektup göndermiştir.

"Sevgili Abdülhak Şinasi,

Çalışmamın dışında sürekli okumakla meşgulüm. Edebiyatın sağlam ve gerçek bir çeşidi olduğuna inandığım tarihte aklım kaldı. Şiir edebiyattan ayrı düşünüldüğü için onu enden görülen ve tek başına bir cevher olarak bir yana bırakıyorum. Az önce de belirttiğim gibi epey tarih okudum. Bu yaşımda tarihimi daha iyi anladım. Vatanda milli kurtuluşumuzu ilk defa çok iyi anladım. Yakınlarımda İstanbul Kütüphaneleri bulunmayışına üzülüyorum. İstanbul'da çok okumadığıma, vaktimi boşa geçirdiğime üzülüyorum. Okumada olduğu gibi yazıda da edebiyat hevesim çok az. Ben şiirdeki birkaç eserimden memnunum fakat okumakta geciktiği şeyler için pişmanım. Hala vakit var mı derseniz, onu zannetmiyorum. Bulunduğum yaştan geçmişe bakıyorum. Bizim nesil yaşlandı ama çoğu bunu fark etmiyor. Ben ise ihtiyarladığımı fark ettim. İkinci mektubumda Varşova'dan bahsedeceğim. Bu ilk mektubum için bir giriş olsun. Özlem ve sevgiyle ellerini sıkarım, aziz ve biricik kardeşim efendim. Yahya Kemal"

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski