Eğitim ve Öğretim Arasındaki Fark

Popüler bir alanyazın taraması olan eğitim ve öğretim arasındaki fark nedir konusuna bu yazımızda anlayacağınız bir dille kısaca cevap vermeye çalıştık.

Eğitim öğretime öre çok daha kapsamlı bir ifade olmakla birlikte öğretimden farklı ele alınmaktadır. Eğitim genellikle istenen davranışların bireylere kazandırılması insanların terbiye edilmesi ve toplumsal yaşama uyumu için gereken nitelikleri ifade eder. Öğretim ise işin akademik boyutunu ele alır. Yani öğretimde öğreticiler tarafından insanlara bilgi öğretme esası söz konusudur.

Mesela okullarda gördüğümüz dersler birer öğretim aracıdır. Öğretmenler vasıtasıyla öğrencilere aktarılan bilgiler öğretim kapsamındadır. Fakat kurallara uyma, toplumda ne şekilde davranacağımızı fark etme, hak ve özgürlüklere saygı duyma başkalarına saygılı olma, insanların sözünü kesmemek gibi güzel davranış biçimleri eğitimle ilgilidir. Aldığımız derslerle dört işlem becerisi kazanmak, tarihimizi öğrenmek, dil bilgisi kurallarını anlamak gibi şeyler ise öğretime dahildir.

Kısaca belirtmek gerekirse eğitim edep öğrenme terbiyeli olma alamına gelirken öğretim uzman öğreticiler tarafından her sınıf düzeyinde öğrencilere bilgi yükleme işidir. Anlayacağınız eğitim olarak bahsedilen şey insanın iyi, güzel ve edepli davranışlar kazanması durumudur. Buna görgü kuralları da dahildir. Örneğin yaşlıların yanında efendi bir şekilde oturmak, misafir olarak bulunduğumuz bir yerde sesimizi yükseltmemek, sofraya büyüklerden sonra oturmasını bilmek, bir anlamda oturmasını kalmasını, haddini bilmek gibi şeyler eğitimden kaynaklanır. Öğretimde akademik bilgi ve becerileri bilimsel yollarla öğrenme olayı vardır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski