Günlük hayatınızda karşılaştığınız iş yeri adları ve tabelalardaki yabancı kelimelerin kullanımıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Örneklerle açıklayınız.

6. sınıf sorusu: Günlük hayatınızda karşılaştığınız iş yeri adları ve tabelalardaki yabancı kelimelerin kullanımıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Örneklerle açıklayınız.

Biz Türkiye'de yaşıyoruz, Türk milletine mensubuz. Buna bağlı olarak dilimiz de Türkçedir. Fakat bir iş için çarşıya, pazara, caddelere çıkınca bazı iş yeri adları ve tabelaların yabancı kelimelerden oluştuğunu görüyoruz. Bunu görünce ne diyeceğimi bilemiyorum. İnsan üzülüyor işte. Sanki böyle başka bir ülkedeymiş gibi hissediyorum.

Dilimizde yabancı kelimelere karşılık olabilecek bir sürü Türkçe kavram var. Bunu bildiğimiz halde bazı vatandaşların sırf havası olsun diye Türkçe yerine yabancı kelime kullananlarını özentilik olarak algılıyorum. Ne yani, ismi yabancı kelime olunca daha çok satış mı yapıyorlar diye sormadan edemiyorum. Ben yabancı isimli iş yerlerine, mağazalara genellikle girmiyorum. Onları protesto ediyor ve onlardan alışveriş yapmıyorum. Dolayısıyla biz Türkçe'yle varız. Varlığımızı onunla ifade ediyoruz. Türkçe bizim ana dilimiz ve onu her yerde gurur duyarak severek kullanmak gerektiğini düşünüyorum Bir iş yeri, dükkan, mağaza, market, pastane açsak onlara Türkçe kelimelerden oluşan çok güzel isimler de verebiliriz. Bu tamamen bakış açısıyla ilgilidir. Yabancı kelime kullanınca daha çok müşterim olur diye düşünmemeliyiz.

Sonuç olarak Türkçe'miz çok zengin ve içinde binlerce kelime barındıran köklü bir dildir. Ona haksızlık edip de neden yabancı kelime kullanalım ki? Bu dilimiz için de saygısızlık etmek demektir bana göre. Anamızın ak sütü gibi helalinden mis gibi Türkçe kelimeler varken ne gerek var böyle şeylere diyorum.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski