İnce Eleyip Sık Dokumak ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümü tamamlayınca ince eleyip sık dokumak deyiminin anlamı ile ilgili kompozisyon yazacak kadar fikir sahibi olacaksınız.

İnce eleyip sık dokumak günlük yaşamımızda çok sık kullandığımız bir deyim olmakla birlikte herhangi bir şeyi tüm ayrıntılarıyla incelemek demektir. Yani bir konunun en ince ayrıntısına kadar inmek gibi bir anlama sahiptir. Ortada merak ettiğiniz veya bilmek istediğiniz bir mesele vardır. Siz bunu araştırıp her ayrıntıya dikkat edersiniz. İşinize yarayacak hiçbir şeyi atlamazsınız.

Mesela bazı insanlar bir dedektif gibi meşgul olduğu konuyu her yönden sorgulayıp başkalarının yüzeysel olarak baktığı şeylere bir araştırmacı edasıyla hiçbir noktayı atlamadan bakar. Ortada her ayrıntıyı öğrenme durumu söz konusudur. Bir sınav yapıldı diyelim. Siz bu sınavdan beklediğiniz notun altında bir puan aldınız. Daha sonra nerede hata yaptım, eksiklerim neler gibisinden gözden kaçırdığınız en ince ayrıntıları incelediğinizde ince eleyip sık dokumuş olursunuz.

Bir konuda insanlarla her gün konuştuğunuz meseleler oluyor. Bazı kişiler söylediklerini hemen unutuyor ve yoluna devam ediyor. Ancak siz şurada böyle demeseydim, keşke şu cümleyi söylemeseydim gibisinden geçmişte kalmış sarf ettiğiniz cümleleri en ince noktasına kadar düşünüp geçmiş olan bir şeyi hala düşünmeye devam ediyorsanız yine o mesele hakkında ince eleyip sık dokumuş oluyorsunuz demektir.

Kısacası bahsi geçen konu her ne olursa olsun başkalarının görmediği, üzerinde bile durmadığı bir şeyin bütün yönlerden ele alınması, en ufak bir ayrıntının dahi atlanmaması durumunu ifade ederken ince eleyip sık dokumak deyimi kullanılmış olur. Hepimiz de bazı zamanlarda yaşadığımız olay veya durumlar için böyle titizlik gösterip her şeyi araştırıp sorguluyoruz. Çünkü konuyu tüm ayrıntılarıyla bilmek istiyoruz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski