Müziğin sesini duymayanlar dans edenleri deli sanırlar ne demek?

Soru: Nietzsche'ye ait olan müziğin sesini duymayanlar dans edenleri deli sanırlar ne demek? Bu sözün anlamı ile ilgili kompozisyon yazınız.

Bir ortamda cereyan eden hadiselerin farkında olmak çok önemlidir. Bir yerde müzik çalıyor ve insanlar bunu işittiği için dans ediyor. Bu gayet normaldir. Ancak müziğe ilgisi olmayan, aklı başka yerde olan yani meselenin farkında olmayanlar dans edenleri görünce bunlar aklını şaşırmış diyebilirler.

Önemli olan mevzu her ne ise işin farkında olabilmektir. Mesela namazda gözü olmayan ezanı işitmez derler. İşte olayın özü burada gizlidir. Bir şeye ilginiz olacak ki onunla ilgili gelişmeleri, yaşananları da fark edesiniz. Yoksa ilgisi olanlar o anda doğru bir şekilde davranır ama siz Fransız kaldığınız için onları deli sanabilirsiniz. Bütün mesele merakın uyanmasıdır. Bunu sağlayan şey de ilgiden başkası değildir. Yani Etrafınızda gözlemlediğiniz insanların o an nasıl davrandıkları durumun farkında olduklarını göstermektedir. Size onların tavırları garip ve ilginç gelir çünkü siz müziğin sesini duyamayan kişilerden birisinizdir. Demek ki o alana ilginizin olması gerekiyor. İnsanların önem verdiği konulara dikkatini yoğunlaştırması bundan kaynaklanır.

Sonuç olarak herkesin ilgi alanı, birbirinden ayrışmaktadır. Kişiler ilgi duyduğu alana dikkatini verirler. İlgisi olmayanlar ise bir şeye odaklanamaz. Aslında insanları farkında olmaya iten itici güç, ilgi ve motivasyondur. Neye ilginiz varsa onunla ilgili şeyleri daha kolay ayırt edebilirsiniz. Buna bir anlamda algıda seçicilik de denir. Sizi ilgilendirmeyen bir şeyler ilgili meydana gelen durumları göremeyebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski