Alçak Gönüllülük ile İlgili Kompozisyon

Bu sayfadaki yazıyı incelediğiniz zaman alçak gönüllülük ile ilgili kompozisyon yazabilecek düzeye ulaşacaksınız.

Alçak gönüllülük dediğimiz şey insanın tevazu sahibi olmasıdır. Daha genel bir ifadeyle kendini övmeden sıradan biri olarak görmesidir. Bazen iyi bir şey yaparız. Çevremizdeki kişiler bizi tebrik eder, alkışlar. Biz de onlara estağfurullah diyerek karşılık veririz. İşte bu estağfurullah sözünü kullanmaya iten aslında alçak gönüllülüktür.

Alçak gönüllü olmak kendini beğenmişliğe ters düşen bir anlayıştır. Yani kibirden uzak, herkesi insan olarak eşit gören bir tutuma sahip olduğumuzda alçak gönüllü biri olduğumuz söylenebilir. Bazı insanlar kendini beğenir de öteki insanlara sanki değersizmiş gibi davranır. Bu tutum alçak gönüllülüğün zıttı demektir. Biz nasıl insansak herkes de bizim gibidir. Malın mülkün çok olması, yüksek bir makadam bulunuyor olmak kişiyi yüceltmez. Önemli olan alçak gönüllü bir kişiliğe sahip olmaktır. Başkalarını önemsiz gören, aşağılayıcı bir tavır içinde asla olmamalıyız. Böyle olanlar asıl kötülüğü kendine etmiş oluyor. Çünkü kendini çok önemli biri olarak düşünüp diğer insanlara hor bakan toplumdaki itibarını da zedeler. Bu yanlış davranış biçimi gözden düşmeye, itibar kaybetmeye yol açar.

Sonuç olarak insanları güzel gösteren bir süs varsa o da alçak gönüllülüktür. Bu nedenle hangi makamda olursak olalım, ne kadar para kazanırsak kazanalım onlar yüzden kimseyi hakir göremeyiz. Dolayısıyla yaptığımız güzel işlerle, kazandığımız başarılarla veya bulunduğumuz mevkiyle belli bir değerimiz oluşsa da kendimizi olduğumuzdan daha az değerli görmek, başkalarıyla eşit tutmak tam anlamıyla alçak gönüllülüktür.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski