Benim Naçiz Vücudum Elbet Bir Gün Toprak Olacaktır Kompozisyon

Bu yazıyı inceleyip örnek alarak Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği "Benim naçiz vücudum, bir gün elbet toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır." ile ilgili kompozisyon yazabilirsiniz.

Naçiz önemli olmayan, değersiz anlamlarına gelir. Atatürk de insan olduğu için ölümden sonra bedenimizin toprak olduğunu vurgulayarak asıl sonsuza kadar varlığını sürdürecek demek olan payidar kelimesini kullanıp cumhuriyetin her devirde yaşayacağını, asla son bulmayacağını ifade etmiştir. Bedenin hükümranlığı bir yere kadardır. Beden dediğimiz çok da bir önemi olmayan vücudumuz ömür sona erdikten sonra toprağa karışacaktır. Ama devletimiz hep yaşayacak, milletimizin ona sahip çıkmasıyla daima var olacaktır.

Bildiğiniz gibi insan öldükten sonra bedeni mezara gömülür. Toprak altında her geçen gün vücudumuz da toprağa karışarak toprak olur. Ama fikirler, yönetim biçimleri asla yok olmaz. Cumhuriyet anlayışı da biz yok olsak da sonsuza kadar varlığını koruyacaktır. Buradaki olay insan hayatının gelip geçici ancak Cumhuriyetin kalıcı olmasıdır. Atatürk de bunu bildiği, devletini çok sevdiği ve cumhuriyeti çok önemsediği için biz bu dünyadan gitsek bile Türkiye Cumhuriyet sürekli yaşayacaktır demek istemiştir.

Kısaca belirtmek gerekirse insan ölümlüdür. Ecel geldiğinde başka bir deyişle bize biçilen vakit tamamlandığında bir gün hepimiz ahirete göçeceğiz. Bu göç sırasında vücudumuz belli bir zaman geçtikten sonra toprak olacaktır. Anlayacağınız insanın bu dünyada kalıcı olma gibi bir durumu söz konusu değilir. Kalıcı olan ve sonsuza kadar yaşayacak olan düşüncelerdir. Bu anlamda yenilikçi anlayışı, çağdaş yaşamı, insan ak ve özgürlüklerine saygıyı ön planda tutan cumhuriyet de bir rejim olmaktan öte hiç bitmeyecek bir düşünce sistemidir. İnsanlar yok olup gitse de cumhuriyet her zaman ben burada kalıcıyım diyecektir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski