Fabl türü ve ünlü fabl yazarları hakkında araştırma yapınız.

Bu araştırma yazısını incelediğinizde fabl türü ve ünlü fabl yazarları hakkında araştırma yapınız, edindiğiniz bilgileri defterinize not alınız konusunda kısaca bilgi sahibi olacaksınız.

Fabl türü manzum (şiir şeklinde) ya da düz yazı gibi yazılan ve içinde öğreticiliğin esas olduğu aynı zamanda sonunda bir ders vermeyi amaçlayan yazı türüdür. Fabl türü eserlerde kahramanları genel olarak hayvanlardır. Bu hayvanlara insana ait özellikler aktarılır ve evrensel konular işlenerek hikayenin sonunda alacağımız bir öğüt bulunur. Bunu, fablı okuyup ana düşünce olarak biz bulabildiğimiz gibi metin içinde de geçebilir.

Fabl evrensel konuları işler. Çünkü bu konular tüm insanlığı ilgilendirmektedir. Metnin kahramanı olan hayvanların insanlar gibi başında çeşitli olaylar geçer. Bu hayvanlar sanki bir insan gibi ağzı dili varmış gibi konuşur, düşünür, akıl yürüyor, olaylardan ders çıkarır. Yani bir insan nasıl davranıyorsa fabl türünde geçen hayvanlar da aynı özellikleri gösterir. Sonunda ise bir ahlak dersi alırız. Bu ahlak dersi de iyi, doğru ve güzel olana yöneliktir. Kısaca belirtmek gerekirse eserden bir çıkarımda bulunuruz. Bunu kendimize ibret olarak almamız gerekir. Fabl türü alanında dünyada ön çıkan ve çoğumuzun da severek okuduğu birçok eseri olan ünlü isimler Beydeba, La Fontaine ve Ezop gibi yazarlardır.

Mesela Beydeba'nın yazdığı fabl türü eserlere baktığımızda öğreticiliğin öne çıktığını görüyoruz. Yine kısa hikayelerden oluşan La Fontaine'nin yazdığı fabllarda da hayvanlar duyu veya toplumsal bir unsuru temsil ederek ders verici özelliktedir. Ezop masallarında da insanların çelişkili davranışları ve yaşadığı çatışmalar öğretici bir dille işlenmektedir. Günümüzde de George Orwel Hayvan Çiftliği adlı eseriyle dünyaca ün kazanmış bir fabl yazarı olarak bilinir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski