Bu bölümde fikir vermek için görgü kuralları ile ilgili kompozisyon konusunda kısaca söz edeceğiz.
Görgü kuralları, kalabalık halinde yaşadığımız toplum içinde davranışlarımızın nasıl olacağını belirleyen sözsüz kurallardır. Bunlar gözle görülme ama gözlem yoluyla, terbiyeyle öğrenilir. Mesela büyüklerden önce sofraya oturmamak, otobüste yaşlılara yer vermek, büyüklerin yanında sesimizi yükseltmemek, bir mecliste kibar konuşmak görgü kurallarına örnek olarak verilebilir.
Bir ortamda kaba söz söylemden son derece nazik konuştuğumuzda, bize yapılan güzel bir davranışa teşekkür ettiğimizde, anlayışlı olduğumuzda başkaları hakkımızda ne kadar görgülü bir insan diye düşünür. Bir büyüğümüzün karşısında sakız çiğnemek, ezan okunurken ayak uzatmak, bir topluluğa girerken selam vermemek gibi görgüsüzlük belirten şeyler yapmamalıyız. Çünkü görgünün içinde insanlarda olması beklenen güzel ve olumlu söz ve davranışlar vardır. Bizler de bir kalabalık içine girince, bir otobüste hastan bekleme salonunda, trafikte bir şekilde konuşmamız gereken insanlara karşı görgülü davranmalıyız. Görgü kurallarına uygun davranan biri zaten kendi değerini ortaya koymuş olur. Herkes kendine yakışanı yapar derler. Dolayısıyla görgülü biri olduğumuzu gösterdiğimiz güzel davranışlarla kanıtlarız.
Sonuç itibariyle görgü kuralları daha nazik, saygılı davranmayı ifade edene davranış biçimleridir. Görgü kuralları toplum hayatında kurduğumuz ilişkilerin daha güzel olmasını sağlar. Anlayacağınız insanlarla daha olumlu ilişkiler kurmanın, kavgasız, gürültüsüz bir iletişimin temelinde görgü kuralları yatar. Bunlar olmasaydı insanlar arasında anlaşmazlıklar, tartışmalar daha çok yaşanırdı.
Tags:
Kompozisyonlar