Hat Sanatı ile İlgili Konuşma

Bu yazımızda hat sanatı ile ilgili konuşma metni örneğinden kısaca bahsedeceğiz.

Hüsn-ü hat olarak bilinen hat  Arapça'da doğru, çizgi ve el ile harfleri yazma sanatı olarak ifade edilmektedir. Göze biçim veren ve anlayış kılan bir sanattır. Hat sanatında incelik ve güzellik gözlere bir ihtişam sunmaktadır. Onu Kuran harfleriyle yazarız. Ona baktığımızda kağıt ve kalemi adeta unutur ayrı alemlere kapı aralarız.

Hat sanatı göze güzellik sunan harflerin ölçülü biçimde yazılmasıyla oluşturur. Osmanlı döneminde hat sanatı çok kullanılmıştır. Yani Osmanlının tüm zamanlarında padişahlar, vezirler, sadrazamlar ve alimler hata ve hattata değer vermiştir. Birçok padişah da zaten hat sanatıyla ilgileniyordu. Hat sanatı 4 asırdan sonra başlamış ve Abbasiler döneminde  ilk büyük ıslahat yapılmış, harflerin sertliği giderilmiş ve onlara yumuşak bir görüntü kazandırılmıştır. Farklı dönmelerde hatla ilgilenen önemli şahsiyetler ona kendilerinden bir şeyler katmış ve daha güzel görünmesini sağlamıştır. Her birinin bu sanat kattığı özgün şive ve üslupla hat sanatının ilgi görmesinde büyük oranda etkilidir. Divit kalemiyle yazılan bu sanatla yazılan yazılar gözlerimiz için bir iltifattır.


Hat sanatını icra edenlere hattat denir. Hat kamışıyla bu yazılar yazılmaktadır. Beş farklı kalemle kullanılmaktadır. Her kalem aslında yazıların boyutlarına göre uygun olabiliyor. Hat sanatı geçmişten günümüze gelen ve hala kullanılan bir sanat olmaya devam ediyor. Onun ilgi görmesi gözlerimize hitap etmesi, ruhumuza incelik katmasıyla ilgilidir diyerek konuşma metnimi burada bitiriyorum. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski