Kafadan Atmak Deyiminin Anlamı

Bu yazıyı incelediğinizde "kafadan atmak deyiminin anlamı nedir?" konusunda gerekli bilgiyi edinmiş olacaksınız.

Kafadan atmak demek konuyla ilgili herhangi bir bilgisi olmamasına rağmen atıp tutmak, rastgele konuşmak demektir. Yani kafadan atan biri aslı astarı olmayan şeyler söylüyor demektir. Çünkü bu deyimde uydurma anlamı vardır. En ufak bir bilgisi olmadığı halde konuşan kişi öylesine sallıyordur.

Halk arasında bazı insanların dedikleriyle ilgili sallıyor, uyduruyor derler. İşte bu tür kimseler kafadan atan kişilerdir. Bir konu vardır, bu konuda hiçbir bilgileri yoktur ama sanki çok biliyorlarmış, anlıyorlarmış gibi tamamen sallama üzerine konuşurlar. İnsanların konuşmasının bir şey ifade etmesi için o konuda bilgi sahibi olmaları yetkin olmaları önemlidir. Mesela bir televizyon kanalına çıkan tanınmış bir şahsiyet, alanı olmayan bir konuda sanki uzmanmış gibi görüş belirtiyorsa, gerçekte işin bütün yönlerine yabancıysa onun söylediklerini dikkate almamak gerekir. Çünkü bu örnekte kafadan atma durumu söz konusudur. Genelde kalabalık ortamlarda, insanların içinde bir konu ile ilgili konuşanlar oluyor. Bu kişilerin o konuda bilgili olup olmaması söylediklerinin doğru olması ve dikkate alınması anlamında büyük önem taşımaktadır. Tıp alanında okumayan, o konularda hiçbir bilgisi olmayan birinin sanki doktor gibi etrafına şu lacı kullanırsak iyi gelir demesi gibi bir şeydir kafadan atmak. Bu da yanıltıcı bilgi vermek olduğundan çok yanlıştır.

Kısaca söyleyecek olursak bir konuda konuşmak istiyorsak o bilginin doğruluğundan emin olmalıyız. Doğrusunu bilmeden sallama mahiyetinde konuşmak insanların aklını bulandırmak demektir. Bu yüzden hakkında hiçbir bilgimiz olmayan konularda kafadan atmak aslında kabul edilebilir bir şey değildir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski