Ahlakı; Bilgi, Para, Makam, Güç Gibi Değerlerle Kıyaslayan Kompozisyon

Bu bölümü tamamladığınızda ahlakı; bilgi, para, makam, güç gibi değerlerle kıyaslayan kompozisyon yazınız için fikir sahibi olacaksınız.

İnsanlar kendini geliştirip birçok alanda bilgili olabilir. Yine çok çalışıp bir makam sahibi olarak bu hayatta çok önemli yerlere gelebilir. İyi bir lider olup yönetici olarak gücü elinde bulundurabilir. Parasal anlamda durumu çok iyi olabilir. Şansı yüzüne gülüp ya da disiplinli çalışmasıyla çok para kazanan biri olabilir. Fakat büyün bunlardan çok daha önemli bir şey var ki, o da ahlaklı olmaktır.

Ahlaktan yoksun olan kişi her ne kadar zengin, makam ve güç sahibi olursa olsun bunlar ona hiçbir şey katmaz. Bir insanı güzelleştiren, ona itibar kazandıran, doğruluktan ayırmayan en önemli unsurun ahlak olduğunu bilmek gerekiyor. Ahlakı olmayan biri kötü işler veya fenalık peşinde olabilir. Rahatlıkla yalan söyleyebilir, başkalarını kandırabilir, sahtekarlık yapabilir. Bu yüzden her şeyden önce iyi bir ahlak sahibi olmalıyız. Malın, mülkün, paranın, makam ve mevkinin ahlakın yanında hiçbir önemi yoktur.

İnsanların bilgi, güç veya makam sahibi olması elbette iyi bir şeydir ancak ahlak olmazsa bunlar bir anlam ifade etmez. Ahlakla birlikte bu vasıflara sahip olunursa her şey o zaman daha güzel olur. Dolayısıyla öncelikli olarak ahlakımızın güzel olmasını önemsemeliyiz. Çünkü ahlaklı bir birey olmak bilgiden, paradan, makam ve güçten çok daha değerlidir.

Sonuç olarak ahlak doğruları içselleştirmeyi sağlar, hayatın bütününü içine alır. Vicdan duygusuna uygun davranmayı tetikler. Kötülüklerden uzak durmayı, insanların yararına olacak güzel şeyler yapmayı öğütler. İnsana yakışan en güzel süstür ahlak. Bundan dolayı çok para kazanmaktan, güç sahibi olmaktan, büyük makamlara gelmekten önce ahlaka önem vermek daha doğru bir yaklaşımdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski