Bu bölümü okuyup bitirdiğinizde her kaşığın kısmeti bir olmaz atasözünün anlamı ne demek konusu ile ilgili kompozisyon yazınız için fikir edinmiş olacaksınız.
Bildiğiniz üzere her insanın kısmeti aynı olmaz. Çalışıp çabalama konusunda aynı özveriyi gösterseler bile insanların kazancı bir olmuyor. Talih denen bir şey var. Hem talihin veriği şans faktörü hem de kısmetimizde görülen farklılıklar bu sonucu ortaya çıkarıyor.
İnsanlara genel olarak baktığımızda ekonomik durumlarının birbirinden değişik olduğunu görüyoruz. Hatta bazıları arasında bu anlamda bir uçurum bile var. Kimisi para içinde yüzerken kimisi yokluğun pençesinde kıvranarak hayatta kalmaya çalışıyor. İşte aynı çabayı göstermelerine rağmen kimisi daha çok kazanır, kimisi ise daha aza kazanıyor. Bu aslında dünyanın insanlara sunduğu bir şeydir. Çok çalışıyorum, elimden gelen çabayı fazlasıyla gösteriyorum diye fazla kazanacağımızı düşünmek yanlıştır. Çünkü kısmetimizde olmayan bir şey için çok çabalasak da ona sahip olamayız. Mesela bazıları varlıklı bir ailede dünyaya geliyor. Bu durum, talih onların yüzüne gülmüş, nasipleri bol demektir. Bazıları da fakir bir evde hayata gözlerini açıyor. Büyüyüp hayata zorluklar içinde atılıyor, çalışıyor ama çok da zengin olamıyor. İşte buradan herkesin talihinin, kazancının bir olmadığını anlıyoruz.
Sonuç olarak nasibimizde olan bir şey gelir bizi bulur. Ama kısmet değilse o zaman gece gündüz çalışsak da ona ulaşamayız. Bu konuda hepimizin duyduğu "Nasipte varsa gelir Şam'dan, Yemen'den. Nasipte yoksa ne gelir elden." sözünü hatırlamak gerekiyor. Anlayacağınız nasip değilse elden bir şey gelmiyor. Yine de biz çabamızı ortaya koyup kendimize yeter oranda bir kazanç elde etmek için çalışmaya devam etmeliyiz.