Biliyorsan Konuş Alim Sansınlar Bilmiyorsan Sus Adam Sansınlar Kompozisyon

Bu yazıyı okuyup bitirdiğinizde biliyorsan konuş alim sansınlar bilmiyorsan sus adam sansınlar sözünün anlamı ile ilgili kompozisyon yazacak seviyeye ulaşacaksınız.

Bir konuda konuşma hakkına sahip olmak  konuyla ilgili yeterli bilgimizin olmasına bağlıdır. Eğer bilmiyorsak bu durumda susmak daha doğru olacaktır. Bilen kişi kendini bu anlamda yetkin görür ve söz sahibi olması gerektiğine inanarak konuşur. Fakat bilmeyip de konuşmak seviyesizlik etmektir.

Biz insanlar bilip bilmeden her konuya ağzımızı açmayı, atıp tutmayı severiz. Oysa konuşmanın da bir adabı olduğunu unuturuz. Bu bilgisizliğin verdiği cesaret olsa gerek. Her konuda konuşan, bilgiliymiş gibi görünen ama aslında bilgisiz olanların bu yaptığı hadsizlik etmektir. İnsanın bildiği şey hakkında konuşması son derece uygundur. Zaten bilgili birisi o alanda uzman kişidir. Okumuş, araştırmış, doğru bilgiye vakıf olmuştur. Bu nedenle söyledikleri faydalı olacaktır. Bilmeyip de sırf konuşmak için ağzını açıyorsa bu lakaytlıktan başka bir şey değildir. Boş konuşacağına, seviyeni düşüreceğine hiç konuşma daha iyi değil mi? Hakkında bilgi sahibi olduğumuz alanda konuşmak, o konuda bilgisiz olanları aydınlatma anlamında çok faydalı bir iştir. Dolayısıyla doğru ve faydalı bilgileri öğrenmiş olduğumuzda bunu başkalarına anlatmak güzeldir. Fakat hiçbir bilgimiz olmamasına rağmen yine ağzımızı açıp rastgele konuşursak bu tavrımız adam olmadığımızı gösterir. O yüzden bilmediğimiz bir şey hakkında konuşup insanların zihnini bulandırmamın anlamı yoktur. Anlayacağınız işin özü biliyorsan konuşmalısın, bilmiyorsan susmalısın şeklindedir. Olay bu kadar basittir.

Sonuç olarak insan bildiği konularda konuşabilir ve kendini ifade edebilir. Bu onun en doğal hakkıdır. Ancak bilmediği bir konuda konuşması gerekmez. Kim herhangi bir konuda bir şey bilmiyorsa onun ağzını açmaması daha doğru bir tavır olarak görülür. Bundan dolayı sırf konuşmuş olmak için ağzımızı açıp aslı astarı olmayan asılsız bilgilerle milleti kandırmanın mantıklı bir açıklaması olamaz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski