Demir Tavında Dövülür ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümü incelediğinizde demir tavında dövülür atasözünün anlamı ile ilgili kompozisyon yazarken fikir edinmiş olacaksınız.

Yaptığımız bir işin uygun bir zamanı vardır. O an gelince harekete geçmek gerekir. Çünkü her zaman bu fırsat karşımıza çıkmayacaktır. Bu nedenle bir işin yapılması için uygun koşullar oluştuğunda o anı iyi değerlendirmeliyiz. Basir bir örnek verelim. Futbolda kalecinin zamanlaması çok önemlidir. Eğer zamanlamayı iyi yapamazsa top kaleye girer gol olur. Oysa çekilen şuta göre pozisyonunu iyi alıp zamanlamayı kusursuz yaparsa o zaman topu yakalar.

Gerçek anlamda baktığımızda demire şekil vermek için onun ateşte iyice kıvama gelmesi beklenir. Söz konusu kıvamı aldığı zaman demirciler o demiri döverek ona istediği şekli verir. Günlük hayatımızda yaptığımız birçok iş için de aynı durum geçerlidir. Şartlar olgunlaştığında bir işi yapmaya başlamak ondan verim almak demektir. Treni bir kere kaçırırsak işler yolunda gitmeyecektir. Mesela geçti Bor'un pazarı, sür eşeği Niğde'ye deyimi tam da bu durumu anlatmak istiyor. Elimizdeki fırsatı kaçırmak son derece üzücüdür. İşimiz bizim için önemlidir ve onu iyi yapmamız gerekir. Bu anlamda en uygun an gelince hiç durmadan kolları sıvayıp işimize bakmalıyız.

Kısaca özetleyecek olursak her işin yapılmasının uygun bir vakti vardır. O ana kadar sabırla beklemeliyiz. Her şey elverişli hale gelince ise işimizi yapmalıyız. Anı değerlendirmek denen bir şey var. Hani bazen fırsat ayağıma geldi onu teptim deriz. Sonra da zamanı iyi değerlendirmediğimiz için üzülürüz. Çünkü işimizi yapmak için bütün koşullar oluştuğu halde eyleme geçmemek sonradan üzüntü verir. Dolayısıyla bir işi yapılması gereken en uygun zamanda yamalı, o anı kaçırmamalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski