Dilimin Sınırları Dünyamın Sınırlarıdır Kompozisyon

Bu bölümdeki yazıyı inceleyince dilimin sınırları dünyamın sınırlarıdır ile ilgili kompozisyon için fikir sahibi olacaksınız.

Dilimizle kullandığımız ve anlamını bildiğimiz her kelime dünyamızın sınırlarını çizen bir çizgidir. Ne kadar çok kelime bilirsek bunu konuşmalarımızda kullanırız. Bildiğimiz her kelime dünyamızın sınırlarını belirlemektedir. Bu anlamda çok okumak, kitaplarla iç içe olmak dilimizin sınırlarını genişletmek bağlamında çok önemlidir.

Okuma alışkanlığı edinmemiş, fazla okumayan bireylerin kelime dağarcığı gelişmez. Çünkü insan okudukça yeni kelimelerle tanışır ve bunların ne anlama geldiğini öğrenir. Mesela bir bir roman okurken alamını bilmediğimiz birçok kelime ile karşılaşıyoruz. Daha sonra bunların anlamını sözlükten, internetten araştırıp öğreniyoruz. Yeni kelimeler öğrendikçe konuşmalarımızda anlamına uygun biçimde bunları da kullanıyoruz. Dolayısıyla dilimizin sınırlarını genişlete en büyük etken aslında kitap okumak, makale, köşe yazısı gibi yazılar okumaktır. Biz de faydalı bilgi adına ne bulursak hiç çekinmede okumalıyız. Yepyeni kelimeler öğrenmeliyiz. Böylece zihinsel becerimiz gelişecek, düşünce dünyamız zenginleşecektir. İşte her yeni kelime dağarcığımız eklendiğinde aslında dünyamızın sınırları genişlemiş olmaktadır.

Bilmediğimiz o kadar çok kelime ve kavram var ki, bunun nedeni az okumaktan kaynaklanır. Çevremizde etkili düşünen, beynini iyi çalıştıran, farklı bakış açısına sahip insanlara baktığımızda onların çok okuduklarını görüyoruz. Demek ki düşünce dünyasının zengin olmasının okumakla bir ilgisi var. O yüzden dilimizi geliştirmek, çok okuyup farklı kavramların anlamlarını bilmek gerekiyor. Bütün mesele okumaya önem verip edebi, felsefi tarihi, bilimsel eserleri açıp okumaktadır. Böylelikle daha çok bilgiye sahip olarak dilimizi düzgün kullanmanın yanı sıra düşünce dünyamızın eskisinden çok daha geniş sınırlara ulaşmasını sağlayacağız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski