İnsan ve Din Konulu Bir Kompozisyon

Bu bölümde ele aldığımız içeriğin sorusu: Defterinize insan ve din konulu bir kompozisyon yazınız. Bu yazıyı inceleyip fikir sahibi olabilirsiniz.

İnsan geçmişten beridir bir dine inanma gereği duymuştur. Dua etmek, yaradan el açıp yalvarmak, sıkıntılı günlerin geçeceğine dair ferahlık hissetmek gibi şeyler dinin gerekli olduğunu ortaya koymaktadır. Yani insanda bir inanç ihtiyacı olduğu göz ardı edilemez. Dinler farklı olsa da hepsinde belirli ortak yönler vardır. Her din de mensubu olan insanlara iyiliği, doğru ve güzel olanı, ahlaka uygun yaşamayı, günahlardan kaçınmayı, sevap ve hayırlara yakın olmayı öğütlüyor.

Din sayesinde insanlar, davranışlarını düzenler, iyi, güzel ve sevap olan işlerle meşgul olur. İyilik edince vicdanımız rahatlar, kötülük yapınca suçluluk duygusu yaşarız. Bütün bunlar dinle ilgili durumlardır. Dolayısıyla din olmasaydı insan başı sıkıştığında ne yapacağını bilemezdi. Genel olarak baktığımızda insan doğuştan gelen yapısına göre bir din olgusuna inanma eğilimindedir. Öyle ki her şey kendi gücümüzle yerine getiremiyoruz. Bazı durumlar insanı aşan şeylerdir. Bu noktada manevi bir destek veren güç varsa o da dindir. Yani aciz kalıp dara düştüğümüzde dua etmek içgüdüsel bir şekilde içimizden gelir. Yüce Allah'a el açıp O'ndan yardım ister ve kendimizi daha iyi hissederiz. Demek ki dinin insanı rahatlatan, ona manevi anlamda güç veren bir özelliği var.

Zaten insan olarak düşündüğümüzde bu kainatı, her şeydeki bu eşsiz düzeni yaratan biri var sonucuna ulaşırız. Bir de bütün her şeyde gözlediğimiz bu kusursuz düzeni yaratan bizi de yaratmıştır. Zor zamanlarımızda içimizden doğup gelen bir yalvarma, yakarma, yardım isteme olayı var ki dini inanışlar da bu açıdan bakıldığında anlam kazanmaktadır. O yüzden biz de müminler olarak dinimizin uygun gördüğü bir yaşam anlayışını benimsemeliyiz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski