Bu bölümdeki metni inceleyerek iyiyi ara, güzeli ara, doğruyu ara ama kusur arama sözü ile ilgili kompozisyon yazısı için kısaca fikir edinebilirsiniz.
Bir insan için kusur aramak kadar yakışıksız ve küçültücü bir davranış yoktur. Yani kusur arayan biri kendi gururunu, kişiliğini, ayaklar altına alıyor demektir. Çünkü böyle bir tutum karşı taraftan çok insanın kendisine zarar verecektir. Kimi insanlar kusur aramayı bir marifet zannediyor. Bu düşünceyle sevmediği, hoşuna gitmeyen bir insanı toplum içinde rezil etmek için adeta tetikte bekliyor. Aslında bunu yaparken karşı tarafı zor duruma düşürme, ve kendi egosunu tatmin etme fikrine sahiptir ama esasında rezil olacak, küçük duruma düşecek kendisidir.
Örneğin dışarı çıktığımız andan itibaren iş veya okul dolayısıyla sosyal çevrenin içine girmiş oluyoruz. Başka bir deyişle topluma karışıyoruz. Bu süreçte diğer insanlarla ilişki halindeyiz. Bazılarıyla daha yakın olurken bazılarıyla karakter yapımız, ilgi alanlarımız uyuşmuyor. Bunlara bağlı olarak anlaşamadığımız tipler de oluyor. Fakat sevmediğimiz, gıcık kaptığımız kişiler var diye illa kusur aramak gerekmiyor. Herkesin belli başlı eksikliği, yanlış davranışları olabilir. Bizim de oluyor kusurlarımız. O yüzden birilerinin kusurunu arayıp onları başkalarının içinde başını eğmek zorunda bırakmak ya da utanılacak duruma düşürmek ne kadar acı bir şeydir. Bu tür bir davranışta bulunmak bile insanı değersizleştirir. Anlayacağınız bir şey aramak gerekirse bunlar, iyi davranışlar, güzel şeyler, doğru olan hareketler olmalıdır.
Kusur arayanlarda genel yaklaşım olarak karşı taraftan intikam almak, onu herkesin olduğu kalabalık bir yerde utandırmak gibi his tasvip edilmeyen davranışlardır. Bu kadar alçalmaya hiç gerek yoktur. Önemli olan insanların başarılarına, yaptığı güzle şeylere sevinmek, onları tebrik etmektir. İnsanlara kusur arayan bir gözle bakarsak hiç kimse tarafından sevilmeyiz. Bulunduğumuz yerde bir arkadaşımız bir başarı kazansa onu tebrik etmeli, bu başarısıyla gurur duymalı, bizde bu güzel gelişmeden dolayı mutlu olmalıyız.
Asla kimsenin eksik, hatalı ve kusurlu yönlerini araştırmamalıyız. Bu tutum bize bir şey kazandırmayacak aksine kendi seviyesizliğimizi ortaya koyar. Dolayısıyla bu hayatta etkileşimde bulunduğumuz kişiler bazen aramıza soğukluk girse, de onlara kızgın olsak da hiçbir şekilde bunu kullanıp kusur arama yoluna gitmemeliyiz. Önemli olan iyi, güzel ve doğru olan davranışların ön plana çıkarılmasıdır. Kişiyi rencide edeyim derken kendi ayağımıza sıkarız da haberimiz olmaz. Bazı basit ruhlu kişiler sırf popüler olmak amacıyla başkalarının kusurunu olur olmaz her yerde dile getirmekle popüler olmaktan çok ne kadar basit bir insan olduğunu gösterir.
Sonuç olarak kusur arama gibi çirkin bir davranışa yönelmektense, iyi, güzel ve doğru olan şeylere odaklanmalıyız. Kusurları ortaya dökünce gerçekte iyi bir şey yapmayız. Tam tersine kendimizi küçük düşürmüş oluruz. Dolayısıyla kusur aramanın kimseye bir getirisi, faydası olmaz.
Etiketler:
Kompozisyonlar