İyiyi Ara, Güzeli Ara, Doğruyu Ara Ama Kusur Arama Kompozisyon

Bu bölümü inceleyince iyiyi ara güzeli ara doğruyu ara ama kusur arama sözünün anlamı ile ilgili kompozisyon yazısı için örnek alabilirsiniz.

Bir insan için kusur aramak kadar yakışıksız ve küçültücü bir davranış yoktur. Yani kusur arayan biri kendi gururunu, kişiliğini, ayaklar altına alıyor demektir. Çünkü böyle bir tutum karşı taraftan çok insanın kendisine zarar verecektir.

Örneğin dışarı çıktığımız andan itibaren iş veya okul dolayısıyla sosyal çevrenin içine girmiş oluyoruz. Başka bir deyişle topluma karışıyoruz. Bu süreçte diğer insanlarla ilişki halindeyiz. Bazılarıyla daha yakın olurken bazılarıyla karakter yapımız, ilgi alanlarımız uyuşmuyor. Bunlara bağlı olarak anlaşamadığımız tipler de oluyor. Fakat sevmediğimiz, gıcık kaptığımız kişiler var diye illa kusur aramak gerekmiyor. Herkesin belli başlı eksikliği, yanlış davranışları olabilir. Bizim de oluyor kusurlarımız. O yüzden birilerinin kusurunu arayıp onları başkalarının içinde başını eğmek zorunda bırakmak ya da utanılacak duruma düşürmek ne kadar acı bir şeydir. Bu tür bir davranışta bulunmak bile insanı değersizleştirir. Anlayacağınız bir şey aramak gerekirse bunlar, iyi davranışlar, güzel şeyler, doğru olan hareketler olmalıdır. 

Kusur arayanlarda genel yaklaşım olarak karşı taraftan intikam almak, onu herkesin olduğu kalabalık bir yerde utandırmak gibi his tasvip edilmeyen davranışlardır. Bu kadar alçalmaya hiç gerek yoktur. Önemli olan insanların başarılarına, yaptığı güzle şeylere sevinmek, onları tebrik etmektir. Kısaca toparlayacak olursak insanlara kusur arayan bir gözle bakarsak hiç kimse tarafından sevilmeyiz. İstenmeyen biri olarak dışlanırız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski