Anlamak İçin İnanıyorum Kompozisyon

Bu bölümü inceleyince Orta Çağ düşünürlerinden biri olan Aziz Anselmus'un anlamak için inanıyorum felsefesi ile ilgili kompozisyon yazacak kadar fikir edinmiş olacaksınız.

İnsanda bir şeyi anlamak için ona inanma durumu vardır. Bu inanma dini inançlarımızı da etkiler. Hatta inanmak ve akıl ilişkisi temelinde olaya baktığımızda insan önce bir şeye inanır. Daha sonra aklıyla hareket ederek inandığı şeyi kavrar.

Bilindiği üzere hayatta pek çok olgu vardır. Biz insanlar bir olgunun varlığını kabul ederken önce ona inanmış oluyoruz. İnanmadığımız bir şeyi kabul etmiyoruz. Demek ki bir şeyin gerçekliğini anlamak için önce ona inanmak gerekiyor. İnancımız kesinleştikten sonra onu anlamak için aklımızı devreye sokuyoruz. Böylece her şeyi daha mantıklı bir şekilde anlama imkanı elde ediyoruz.

İnanmakla akıl arasında bir ilişki olduğunu ve aklımızı da inandığımız şeyleri anlamak için kullanmamız gerektiğini bilmeliyiz. Aklımızla hareket etmediğimiz zaman inandığımız şeylerin mantığını da anlayamayız. Bu yüzden akıl inandıklarımızı anlamak için gerekli bir yetidir. Hepimiz bir şeylere inanıyoruz ama bunun nedenini sorduklarında vereceğimiz cevap anlamak için inanıyorum olmalıdır. İnandığımız şeyi anlamaya çalışmalı ve bütün bunları mantıklı bir çerçeveye oturtmalıyız.

Kısacası insanda akıl olması inanılan şeyler üzerine etraflıca düşünmek demektir. Bir şeyin var olduğu hakkında düşünürüz, bunu aklımızla fark ederiz. Ondan sonra inanmak da bir anlam kazanır. Yoksa tek başına inanç olgusu kafamızdaki soru işaretlerini gidermeye yetmez. Burada akıl da devrede olacak ki ikna olalım. Dolayısıyla inançlarımızı sağlam bir temele dayandırmanın yolu onları daha iyi bir biçimde anlamak için aklımızla hareket etmektir.

1 Yorumlar

  1. Gerçekten çok güzel yazılmış beni kurtardı çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski