Başkasının İzinden Giden Kendi İzini Bırakamaz Kompozisyon

Bu bölümdeki yazıyı incelediğinizde başkasının izinden giden kendi izini bırakamaz sözü ile ilgili kompozisyon yazacak seviyeye ulaşacaksınız.

Her insanın kendine has bir izi vardır. Bu kendimize özgü olan, tamamen bize ait bir duruş demektir. Başkasının izinden gitmek onu taklit etmek demektir. Taklitle bir şey yaptığımızda da kendi özgün izimizi bırakamayız. Eğer bir şey yapıyorsak bu kopya olmamalıdır. Sadece bizi yansıtan ve bize ait olan bir şey olmalıdır. İnsanlar dışarında baktığında bunun bizim izimiz olduğunu anlamalıdır.

Mesela bir iş yaptığımızda herkesin ona yaklaşımı farklı olur. Bu benzersiz özellik insanların kendine has özgün tavrını yansıtmaktadır. Demek ki bir şeye bakış açımız, ona kattığımız renk, yaptığımız çalışma şekli kişiye özeldir. Bu yüzden hangi insanın eserine baksanız bireysel farklılıklar görürsünüz. Çünkü hepsinin tavrı, getirdiği yenilik benzersiz nitelikler taşımaktadır. Örneğin ben bir yazar olarak daha önce belli bir çizgide hareket eden yazarların izinden gitmek ortaya koyacağım eserlerde bana ait bir özellik bulunamaz. Çünkü başkalarının izinden gidiyorum ve onların gösterdiği çizgide yürüyorum demektir.Oysa ben yazarlık alanında daha önce kimsenin ele almadığı farklı bir anlatım biçimini, kendime has bir üslubu kullansam işte o zaman bu iz beni anlatır. İnsanların saza vuruş tekniği, şiir okuyuş biçimi, konuşma tarzı tamamen kendilerine ait izlerdir. İşte bunun adı özgün olmaktır. Özgünlüğü yakalarsak geride bırakacağımız iz daha belirgin olacaktır.

Sonuç olarak insanların herhangi bir konudaki tarzı tamamen kişisel yaklaşımına ait olmalıdır. Herkesin izi farklı olacağı için başkasını taklit etmekten kaçınmalıyız. Kendi dünya görüşümüz, değer yargılarımıza uyan bizi yansıtan özelliklerimizi işin içine katmalıyız. İşte o zaman benzersiz bir iz bırakırız. Aksi halde kopyacılıktan kurtulamayan, kendi olamayan biri olarak sürekli başkalarını taklit eder, kendi izimizi bırakamayız. Bu da ne kadar çok şey yapsak da kısa zamanda unutulacağımız anlamına gelir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski