Bu bölümü incelediğinizde gözlemle, dinle, sus, az yargıla, çok sor sözünü açıklayan bir kompozisyon yazınız konusunda fikir edineceksiniz.
İnsanın güzel gösteren bazı özellikleri vardır. İlk olarak gözlem yapmalıdır insan. Gözlem yaptığında etrafında meydana gelen hadiselerin ne şekilde olduğunu fark eder. Bu yüzden gözlem yapmak çevremizdeki olaylara dair bilinç kazanmayı sağlar. Dinlemek zaten insanları doğru bir şekilde anlamak için çok önemli bir beceridir. Neyin nasıl olduğunu iyice anlamak için dinlemesini bilmeliyiz.
Fazla konuşmaya kalkışmamalıyız. Çoğunlukla susmayı denemeliyiz. Aşırı geveze olanlar çevresi tarafından çok sevilmez. Hatta itici bulunurlar. Az yargıla meselesi de insanlarla iyi anlaşabilmek için bir koşuldur. Birini yargıladığınız zaman o sizden uzaklaşır. Çünkü yargılayıcı bir tavır hesap sormak demek olduğu için bu karşı tarafı ciddi anlamda rahatsız edecektir. Asıl önemli olan sorma becerisidir. Soran soruşturan biri doğru bilgiye ulaşır. Öğrenme de hayat boyu süren bir iş olduğuna göre genellikle çok sorma taraftarı olmalıyız. Çok soran biri günlük hayatta kullanacağı pek çok faydalı bilgiyi öğrenir. Bu onun hayatı için kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.
Kısacası insan her şeyden önce iyi bir gözlemci olmalıdır. Etrafta neler oluyor, gündemi belirleyen şeyler neler bunlara dikkatini vermelidir. Karşılıklı ilişkilerimizde ise iyi bir dinleyici olursak bize anlatılanları daha iyi anlarız. Çok konuşmaktan kaçınıp susmayı tercih ettiğimizde bizden iyisi, yoktur. Başkalarıyla iyi anlaşmak, iletişimi kolaylaştırmak için yargılama işini en aza indirmek yararımıza olacaktır. Son olarak merak duygumuzu faydalı işler için kullanıp çok soran ve birçok şeyi öğrenen bir insan olmak gerekir.
Tags:
Kompozisyonlar