Trafik Kuralları Neden Vardır ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümü inceleyince trafik kuralları neden vardır ile ilgili kompozisyon yazacak kadar fikir sahibi olacaksınız. Sence trafik kuralları neden var? Bu karttaki etkinliklerden öğrendiklerini de düşünerek bir kompozisyon yazabilir misin?

Trafik kuralları sürücülerin belirli bir düzen içinde araç kullanması ve yayaların hareketliliğinin aksamaması için vardır. Ayrıca herhangi bir kaza yaşanmaması için de vardır. Şimdi trafik kuralları olmasa herkes ben ağayım ben paşayım diye başkasına ahkam keser. Daha açık bir ifadeyle herkese önce ben geçeyim, işim var, acele gitmem gerek diyerekten arabasını hızlı sürer. Kimse birbirine yol vermek istemez. Herkes kendi gitmek istediği yere çabuk ulaşmak için gaza basar. Bunlar da trafik kazalarına yol açar. İşte bu tür karışıklıkları önlemek için trafik kuralları vardır.

Mesela trafik ışıklarına bakalım. Bu ışıklar sayesinde hangi yol açık veya durmamız gerekiyor, biliyoruz. Bizim için kırmızı ışık yandıysa karşı şerit için yol açık ve kullanıma uygundur. Biz aracımızı durdurup beklerken onlar yoluna devam ediyor. Yani her şey bir sıra ve düzen halinde sürüp gidiyor. Böylece trafiğin sorunsuz işlemesi sağlanıyor. Yine yayalar için yaya işareti, okul yakınlarında okul olduğuna dair trafik işareti olması yayaların can güvenliği için çok önemli trafik kurallarıdır. Emniyet kemeri gibi hayati önem taşıuan bir kural hayat kurtarıyor. Dolayısıyla trafik kuralları aslında herkesin iyiliği için var. Kimse kazaya uğramasın, ortalık birbirine girmesin diye var.

Kısacası trafik kuralları insanların can ve mal güvenliğini sağlamak, araçların kazaya neden olmasını önlemek, trafiğin düzenli bir seyir içinde sürmesini sağlamak için vardır. Trafik kuralları olmasa, her gün sağdan soldan kaza haberlerini duymak, insanların kavga ettiğini işitmek kaçınılmaz olur. Her yerde bir curcuna olur. Geçiş önceliğine kimse dikkat etmez. Bunlar benim düşüncelerimdir. Belki siz olaya daha farklı bir açıdan yaklaşırsınız ama genel durum bu şekilde açıklanabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski